Dánsko: vepřové našli v hovězího určené na kebaby. Muslimové si stěžují

Hovorca dánskeho veterinárneho a potravinového úradu v utorok oznámil, že stopy bravčoviny sa našli v hovädzine predávanej dodávateľskou firmou Anadolu Kod.

“Povedali nám, že mäso pochádzalo od niektorých ich obchodných partnerov v Poľsku,” uviedol hovorca veterinárneho a potravinového úradu, ktorý v rámci škandálu s konským mäsom skontroloval takmer 100 firiem.

Anadolu Kod sa na svojej webovej stránke charakterizuje ako popredný producent mäsa na Döner kebaby v Dánsku a Poľsku. Döner kebaby sa pripravujú na zvislom ražni.

Dánske noviny Politiken, ktoré už skôr informovali o náleze, uviedli, že dánska moslimská federácia teraz požaduje prísnejšie inšpekcie. Žiada, aby mäso označené ako halál, teda vhodné pre moslimov na konzumáciu, pochádzalo zo zvierat zabitých podľa náboženských pravidiel a aby nebolo v kontakte s bravčovinou.

Škandál s konským mäsom vypukol v Európe v januári, keď testy v Írsku odhalili, že niektoré hovädzie výrobky obsahujú aj konskú DNA.

Odvtedy sa rozšíril po celom kontinente. Postihol množstvo známych značiek, vyžiadal si stiahnutie výrobkov z obchodov a vyvolal obavy spotrebiteľov aj vládne vyšetrovania, ako v regióne funguje zložitá reťaz spracovania potravín.

Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Přejít nahoru