Erdogan

Turecký filantrop Osman Kavala byl uvězněný téměř tri roky, aniž by spáchal zločin. Postavil se proti Erdoganovi

Veřejnosti nebyl příliš známí, ale byl úřadem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana označen za hrozbu v důsledku neúspěšného převratu v roce 2016.

Kavala byl v pondělí 1000 dní za mřížemi, což přimělo jeho příznivce ke kampani na sociálních médiích a jinde s hashtagem #FreeOsmanKavala.

“Z našeho života jste ukradli 1 000 dní … matka mého manžela má 90 let a ona neví, zda ještě někdy uvidí svého syna,” řekla během online tisku jeho manželka Ayse Bugra na konferenci sobotu. Píše portál MSN.

Nyní je obviněn ze snahy svrhnout ústavní pořádek a za špionáž.

Kavalův právník Ilkan Koyuncu řekl v sobotu, že neexistuje „důkaz“, který by dokázal, že se podnikatel dopustil jakéhokoli zločinu.

Kavala se narodil v Paříži v roce 1957, promoval na univerzitě v Manchesteru, poté, co studoval ekonomii, a po smrti jeho otce v roce 1982 se ujal vedení svého podnikání.

Vždy však podporoval umělecké projekty, pomáhal stavět mosty a proměňovat myšlenky ve skutečnost jejich financováním.

„Raději bych ho popsala jako kolegu než šéfa. Osman bey nás nikdy neslavil,“ řekla Asena Gunal, generální ředitelka Anatolian Culture pro AFP, aby použila čestný titul, který jí ukáže úctu.

Kavala je předsedou Anatolian Culture nebo Anadolu Kultur v turečtině, která prosazuje lidská práva prostřednictvím umění – včetně sousední Arménie, se kterou Turecko nemá diplomatické vazby.

„Nikdy se nechlubil svým bohatstvím, ale má skromnou osobnost, která se cítí rozpačitě z toho, co vlastní,“ řekla Gunal v uměleckém centru Depo v istanbulské čtvrti Tophane.

Bývalý sklad tabáku – zdědil Kavala od svého otce, který byl v roce 2008 restaurován jako kulturní a umělecké centrum.

„Je to muž, který pracuje na spravedlnosti ve světě. Jeho otec zemřel a převzal obchod. Osman ani nevede buržoazní život,“ řekl Kivanc.

“To, čemu je vystaven z každého (politického) tábora … je nespravedlivé.”

V únoru soud rozhodl, že neexistují žádné důkazy o tom, že Kavala financoval protesty proti vládním plánům na urbanizaci vzácného zeleného prostoru v centru Istanbulu v roce 2013.

Byl jediným z devíti obžalovaných, kteří byli během procesu ve vězení.

“Osman vždy viděl hodnotu občanů aktivně zapojených do pokojných občanských iniciativ, které jsou pro veřejné dobro nejen pro dobro jedné části společnosti,” řekla Emma Sinclair-Webb z Human Rights Watch.

“Je to poslední člověk, který podporuje jakýkoli pokus o převrat a je opravdu otřesné vidět ho, jak byl cílený, a byl pěšák v nějaké nepochopitelné politické hře.”

Kavala je opatrný, aby lidi neurazil, i když může být podle dlouhých debat tvrdý.

“Jsem zarmouten skutečností, že člověk, který věnuje maximální pozornost tomu, aby nikoho ne marginalizoval, je na okraji společnosti a je zaměřen lidmi, kteří ho neznají.”

Burhan Sonmez, člen představenstva PEN International, řekl, že Kavala ho požádal, aby řekl zahraničním přátelům, diplomatům a aktivistům, aby se nezúčastnili slyšení v Istanbulu 24. prosince.

„Místo toho by měli strávit tento důležitý okamžik roku se svými rodinami a přáteli. Vánoce jsou nejlepší příležitostí, jak se setkat s blízkými, řekl.“

Kivanc dodal: „Lidé jsou uváděni v omyl. Bohatí, buržoazní, podnikatele … Ne, Osman je tvrdohlavý levičák! Turecko je země, která odtrhává všechno dobré.“

Přejít nahoru