Auta plná Romů, hulákání. Flašky, váleček na nudle, palička na maso, všechno létalo. Na Moravě to vře

Přerov už pár dní řeší konflikty mezi dvěma rodinami Olašských Romů. Obyvatelé města se podle ČTK zlobí na policii i na poltiky, že tolerují Romům věci, které by jiným lidem neprošly. Členové Rady města se v pondělí se zástupci obou rodin sešli a Romové slíbili, že své spory vyřeší v klidu.

Jenže ostatní občané Přerova mají pocit, že by všechno mělo probíhat jinak. Mají pocit, že by pro všechny občany měl platit jeden tentýž zákon. Romy nevyjímaje. A pokud kdokoliv zákon poruší, má přijít posouzení celé situace a trest. Při jedné z hádek po sobě Romové venku házeli předměty a poničili několik aut.

Paní Jana, která bydlí v ulici, kde k incidentu došlo, Přerovskému deníku řekla, že má strach z toho, co se teď děje.

„Asi v jedenáct v noci přijelo několik aut s Romy a začali po sobě hulákat. Jde o znepřátelené rodiny, které si mezi sebou vyřizují účty. Z okna letěly láhve, ale i palička na maso, váleček na nudle a další věci. Bojíme se tady všichni, protože nevíme, co bude dál. Je to jako v Bronxu, kdo něco takového neviděl a nezažil, ten neuvěří. Strach mají i naše děti,“ řekla.

Radnice proto uspořádala i veřejné slyšení, na kterém se na hlavy radních snesla pořádná porce kritiky.

„Kdybychom to udělali my, na zákusek na město byste nás asi nepozvali, co?“ zlobili se lidé.

Radní jsou však přesvědčení, že dělají to nelepší, co mohou.

„Je něco jiného, když se porvou dva lidé na zábavě, než když se znesváří dvě romské rodiny. Ta rodina má 20, 30 členů a je těžké na ně preventivně zapůsobit. Pokud si se zástupci rodin promluvíme, může to zapůsobit i na zbylou část rodiny,“ uvedl radní Petr Vrána (ANO).

Policie prý situaci monitoruje a to nejen u romských rodin. „Na základě vlastních získaných poznatků se také zabýváme komentáři na sociálních sítích a v případě, že zjistíme jakékoliv protiprávní jednání, budeme postupovat a řešit je v souladu se zákonem,“ prozradila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

zdroj: parlamentnlisty.cz

Přejít nahoru