Česká republika odmítá přijímat migranty z Řecka

Ministr uvedl, že by nemělo smysl přivážet do České republiky 17-leté afghánské nebo pákistánské muže. Opakoval, že Ministerstvo vnitra považuje celou záležitost za uzavřenou.

„Nejsou žádné děti, které by byly bez domova, opuštěné a vhodné k přemístění do České republiky. Existuje mnoho 17-letých Afghánců a Pákistánců, kteří podle mého názoru nemají šanci na rozumnou resocializaci v České republice,“ řekl Hamáček.

Podle něj by tito mladí muži pravděpodobně odešli za svými příbuznými do Německa nebo Švédska. Česká republika bude i nadále pomáhat při řešení situace v řeckých táborech migrantů, uzavřel ministr vnitra ČR.

Neziskové organizace a osobnosti opakovaně požadovaly, aby země přijala nezletilé migranty bez doprovodu.

Česká europoslankyně Michaela Šojdrová přišla s návrhem na přijetí 50 syrských sirotků z řeckých táborů. Začátkem září loňského roku Řecko požádalo ministry vnitra EU, aby přijali dětské uprchlíky bez doprovodu.

Ministr vnitra požádal řecký protějšek o seznam syrských dětí, ale řecká strana opakovaně odmítla vybrat děti podle státní příslušnosti, přičemž tvrdila, že případy je třeba řešit individuálně.

Ministr vnitra Jan Hamáček dokonce řekl, že dospívající Afghánce považuje za bezpečnostní riziko.

Jiné země, jako je Německo, se zavázalo přijmout 1 800 nezletilých bez doprovodu.

Několik členů parlamentu Křesťanské demokratické unie (CDU) vyjádřilo svou nespokojenost s tím, že do Německa dorazili dospívající muži místo toho, co se mělo považovat za mladé ženy bez doprovodu.

zdroj: pravda24.cz

Přejít nahoru