Pražané, připravte se. Budete potřebovat roušky i v lékárnách a čekárnách u doktora

Podle údajů hygieniků ve čtvrtek za 24 hodin přibylo 52 nových případů koronaviru, což byl největší přírůstek v metropoli od první půlky dubna. Za nárůstem je mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle. Od začátku epidemie se podle hygieniků v metropoli nakazilo 2743 lidí. U asi 40 procent nakažených nicméně není možné dohledat původ nákazy. Právě to je důvod k rozšíření povinnosti nosit roušky na všechna zdravotnická zařízení. Má to také napomoci k tomu, aby se lidé nebáli chodit k lékaři například na preventivní prohlídky.

Každopádně od půlnoci z pátku 24.7. na sobotu 25.7. bude povinné nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad sto osob a od pondělí 27.7. bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, zatímco nyní činí tisíc lidí. 

Ve druhé polovině září by mohla začít znovu platit povinnost nosit roušky i v povrchové MHD, nejenom v metru, nebo pro obyvatele domovů důchodců a dalších sociálních zařízení.
Odběrová místa pro testování na covid-19 jsou nyní zejména na okrajích Prahy, ale Magistrát má v plánu zřídit přímo v centru města odběrové místo, kam by i turisté mohli přijít a nechat se otestovat. Mělo by být v provozu od příštího týdne. Když bude nutné, pro cizince nebo i Pražany, kterým bude nařízena karanténa a nebudou ji moci z objektivních důvodů strávit doma, Magistrát zvažuje poskytnout zadarmo nebo za mírný poplatek i ubytování a v případě potřeby znovu aktivovat linku určenou pro seniory a zapojit tisíce dobrovolníků. Ochranných pomůcek a dezinfekce je dostatečná zásoba.
(SCa, il.foto: Pixabay)
Přejít nahoru