Viktor Orbán

Orbán: Kdybych dělal politiku jako Merkelová, vyhnali by mě z úřadu

Při evropském pobřeží se každodenně tají uprchlíci. Co cítíte, když se díváte na tyto záběry?
Při těchto záběrech mám před očima mých pět dětí, protože každý je někoho dítětem. Ale jsem i politik. A jako politik pociťuji odpovědnost a ptám se: Kdo je za to zodpovědný? Samozřejmě, v první řadě ti, co se na tuto cestu vydají. Ale to je příliš zjednodušené.

Vinu na tom mají i evropští politici, kteří migrantů povzbuzují a vzbuzují v nich dojem, že se jim vyplatí opustit domovinu. Když tedy chceme zachraňovat životy, musíme tyto lidi zastavit na jižním pobřeží Středozemního moře – ještě předtím, než se vydají na takovou beznadějnou cestu.

Co konkrétně má v tom udělat EU?
Každý zachráněný musí být vrácen zpět do Afriky. Pouze tak dokážeme zabránit masovému umírání na moři. Musí se chránit hranice, aby sem nikdo nemohl být propašován nebo vpuštěn.

Migrační politika není žádnou společnou úkolem EU. Je to národní záležitost každého členského státu. Od roku 2015 zde byly pokusy udělat z toho společný úkol – ty však skončily neúspěchem.

Vaše řešení?
Každé rozhodnutí, které vyšle migrantům poselství, že sem mohou přijít, povede pokaždé jen k novým tragédiím. Maďarské řešení stojí od roku 2015 na třech principech: musíme chránit své vlastní vnější hranice, lidem v nouzi se musí exportovat pomoc a když se nějaká členská země sama rozhodne, že migranty přijme samozřejmě to může dobrovolně udělat.

Po summitu EU Angela Merkelová oznámila, že bylo dosaženo společná dohoda o přijímání a vracení uprchlíků a to i s Maďarskem. Odpovídá to skutečnosti?
Kancléřka s námi v Bruselu mluvila velmi otevřeně a chtěla s námi jednat io přijímání uprchlíků. Její otázkou bylo, kdo je ochoten o tom jednat. Maďarská odpověď zněla, že jednat jsme připraveni kdykoliv. Zatím se událo jen tolik. Nic víc.

Ale jasné přitom bylo, že Maďarsko nechce žádných uprchlíků. Tak o čem se pak dá jednat?
Jistě, ale moje pravidlo zní: když chce německá kancléřka jednat, Maďarsko odpoví ano. Určitě ano.

Podílelo by se Maďarsko alespoň finančně na nějaké dohodě EU o uprchlících?
Ne, toto není otázkou financí. Co potřebujeme, je zásadní plán pro ty země, ze kterých uprchlíci přicházejí. Projekty, které zabrání tomu, že se migranti vůbec vydají na cestu.

Modernizaci, budování hospodářství a státní správy s pomocí a pod dozorem dárcovských zemí. V sahelsko zóně, v Egyptě. Na tom by se Maďarsko s radostí podílelo, protože si už léta myslíme, že by problém neměl být přenášen do Evropy. Pomoc musí exportovat tam, kde je potřebná.

Považují vás za jednoho z nejpřísnějších kritiků kancléřky Merkelové. Jak hodnotíte její současnou politiku?
Není mým úkolem hodnotit práci německé kancléřky. To přenechávám Němcům. Ani paní Merkelová nikdy nekritizovala mě. Ale vždy otevřeně a čestně oznamujeme, kdy a v čem se naše názory rozcházejí.

Pro migrační otázku platí: paní Merkelová není kompetentní rozhodovat o tom, kdo má žít v Maďarsku. Já bych si také nedovolil rozhodovat o tom, kdo může žít v Německu, a kdo ne. A to říkám se vší zdvořilostí.

To znamená, že kdybyste dělali Merkelové politiku, tak by vám v Maďarsku něco hrozilo?
Kdybych dělal migrační politiku jako vaše kancléřka, tak by mě lidé vyhnali z mého úřadu. Maďaři, jak desetiletí okupován národ, jsou velmi citliví v otázce jejich národní nezávislosti.

Kdo představuje pro EU větší hrozbu: Trump nebo Putin?
Evropa musí být obezřetná ve všech směrech. To, co chce USA, je poměrně jednoduché: v zájmu ekonomického přežití tváří vůči Číně, si nemůže dovolit mít obchodní deficit s EU. To znamená, že v transatlantické rodině musíme jednat.

Rusko je jiný případ. Pro některé státy EU představuje Putin skutečnou geopolitickou hrozbu. Proto země jako Polsko a pobaltské státy potřebují konkrétní bezpečnostní záruky od NATO a EU. A tyto jim musí být poskytnuty. Proto už léta podporuji myšlenku společné evropské armády.

Nepovažuji však ostatní regiony, jako například Maďarsko a západní Evropu za ty, které jsou pod podobnou hrozbou. Vzhledem k nepřetržité spory v otázce uprchlíků je do velké míry přehlížen dlouhodobý hospodářský úspěch Maďarska.

Znepokojuje vás to?
Jsem často překvapen tím, kolik Němců nás, Maďarů, podceňuje. Mnoho lidí si myslí, že za náš hospodářský úspěch vděčíme jen financím z EU. Ale to je nesmysl. V Maďarsku nám roste produkce – a to výrazněji než ve většině regionů světa. Němci jsou nám v tomto ohledu mimořádně blízcí.

Nezašli jste s vaší pomlouvačné kampaní příliš daleko?
Ne, na kampaň jsem hrdý. Zaútočili jsme na spekulanta, který financuje migraci a odkryli jsme Maďarům jeho skutečné zájmy. Soros je Maďar, ale byl stejně tvrdě kritizován například i v Izraeli. Pokud by byl Soros řekněme šváb, postupovali bychom stejně.

V květnu budou v Evropě volby. Co čeká Evropu v budoucnosti?
Ještě nikdy v minulosti jsme neměli volby, které by byly natolik významné. Především Němci by měli být velmi obezřetní. V zásadě existuje francouzská idea, která sleduje cíl mít francouzské prvenství v EU placené německými penězi. Já to zásadně odmítám. Nestojíme o EU vedenou Francií. A stejně nestojíme o to žít z peněz jiných.

Názor Evropanů musí být slyšet a to ještě před zásadními evropskými rozhodnutími, ať už na téma rozpočtu, nebo migrace. Musíme si počkat na výsledky voleb do Evropského parlamentu.

zdroj: napalete.sk

Přejít nahoru