Facebook odstranil příspěvek Trumpa o COVIDu, přestože vědci říkají téměř totéž. Podobný názor zaujímá také epidemiolog Rastislav Maďar

Podobným způsobem Twitter pozastavil účet kampaně pro stejné video, dokud nebyl záznam odstraněn. Skutečnost, že děti odolávají infekci koronaviru lépe než dospělí, vyplývá z výsledků několika studií. V České republice podobný názor zaujímá epidemiolog Rastislav Maďar. Píše portál RMX.

Video přišlo z rozhovoru, který Donald Trump ve středu poskytl pro Fox News. „Když se podíváte na děti, děti jsou téměř – a já bych řekl téměř jistě – imunní vůči této nemoci,“ řekl Trump a požadoval rychlé opětovné otevření škol.

Facebook však byl přísný a popsal Trumpovo tvrzení jako falešnou zprávu. „Toto video obsahuje nepravdivá tvrzení, že skupina lidí je vůči COVID-19 imunní, což porušuje naše pravidla šíření škodlivých nepravdivých informací o COVID,“ uvedl Facebook. Sociální síť se rozhodla učinit takové kroky vůči prezidentovi USA poprvé.

Ve středu Twitter oznámil, že pozastavil účet kampaně Trumpa, dokud neodstraní vadné video. Twitter rovněž uvedl jako důvod pro tento krok pravidla sítě týkající se šíření nepravdivých informací o koronaviru. Účet Trumpa již video smazalo a je opět plně funkční.

Český Epidemiolog Rastislav Maďar mluvil o dětech a koronaviry v týdeníku Echo. Uvedl, že může docházet k přenosu koronaviru z dětí na dospělé, ale pravděpodobně velmi nízkým tempem.

“Četl jsem o případech přenosu nemocí dětmi. Ale ano, jedná se o jednotky, a my jako epidemiologové nepřicházíme s výsledky na základě jednotek případů. Stále bych tedy čekal, až zjistím, které věkové skupiny mohou virus přenášet a do jaké míry. Dosud jsme to ještě nepopsali patofyziologicky nad hypotézy, “poznamenal.

“Ukazuje se, že děti nejsou účinnými nositeli nemoci, na druhé straně bych to nepodceňoval. Abychom zajistili, že malé dítě nemůže být významným zdrojem infekce, potřebujeme více času a více studií a mnohem více masivní data, “řekl.

Přejít nahoru