Archiv: Vášáryová: Bez migrantov sa nebudeme mať dobre. Za Okamurom sú peniaze z Ruska. Mečiar bol psychicky chorý

„Je znepokojujúce, že víťazia tí, ktorí kričia, že doteraz bolo všetko zlé alebo že treba začať od začiatku. Prevláda hnev, namiesto racionálneho uvažovania o budúcnosti sa rozhodujete emocionálne. Na to sme u Čechov neboli zvyknutí. Ale je pravda, že populistom sa teraz darí po celej Európe,“ dodala diplomatka.

Prirovnanie Babiša k Mečiarovi však Vášáryová nevníma ako správne. „Keď u nás drvivo víťazil Mečiar, bola úplne iná situácia. Bolo to krátko po rozdelení Československa, neboli sme v Európskej únii ani v NATO, ekonomicky sme na tom vôbec neboli dobre. Vy sa teraz máte skvele. A namiesto toho, aby ste sa snažili mať v Európe pevnejšie postavenie, idete opačnou cestou,“ povedala kriticky Vášárová, podľa ktorej bol Mečiar psychicky chorý.

„Andrej Babiš je vzdelaný synáčik vysoko postaveného človeka, žil v zahraničí, ovláda jazyky. S Mečiarom nemá nič spoločné. Maximálne to, že obaja chcú mať po svojom boku mladú atraktívnu blondínku,“ podotkla Vášáryová so slovami, že s politikou Vladimíra Mečiara sa Slovensko vyrovnáva dodnes – a obáva sa, že v Česku to bude podobné.

Následne sa vyjadrila aj k ďalšej strane na českej politickej scéne – k strane SPD Tomia Okamuru, za ktorou sú podľa jej slov podnikatelia a zrejme aj peniaze z Ruska.

Potom bola reč o migračnej kríze. „Nezostane nám nič iné, ako nastaviť normálnu migračnú politiku. Bez imigrantov sa nepodarí v budúcnosti dosiahnuť hospodársky rast. V Česku aj na Slovensku už teraz chýbajú desaťtisíce pracovníkov. Ak sa udrží súčasný demografický vývoj, bude vraj Nemecko do roku 2050 potrebovať 4,5 milióna ľudí. Časť týchto ekonomických migrantov budú tvoriť aj naši mladí, ktorí pôjdu za lepším,“ podotkla Vášáryová, ktorá sa domnieva, že spôsob riešenia utečeneckej krízy predstavuje obrovské zlyhanie našej spoločnosti. Dodala, že je neľudské hodiť do jedného vreca ekonomických migrantov s utečencami, ktorí utekajú pred vojnou.

Na záver venovala pár viet aj prezidentským voľbám v Českej republike. V prípade, že opätovne vyhrá Miloš Zeman, bude to podľa nej pre krajinu – a nielen pre ňu – poriadny problém. „Voliči môžu z piety zvoliť Miloša Zemana, vydať sa s ním na Východ a k tomu mať za rok štátny pohreb. Alebo pána Drahoša, ktorý je dnes z môjho pohľadu dôstojný a distingvovaný pokladač vencov. So šancami Michala Horáčka by som to čierne nevidela. Ľudia sa budú rozhodovať na poslednú chvíľu,“ uzavrela politička, ktorá v českých prezidentských voľbách podporuje práve Michala Horáčka.

zdroj: parlamentnelisty.sk

Přejít nahoru