George Soros: Maďarsko a Polsko byly okupovány nepřáteli Evropy

“Evropská unie je v mnohem zranitelnější pozici, protože to není připravená formace. Navíc má mnoho nepřátel zevnitř,” řekl Soros.

Na dotaz tazatele Népszavy, kteří jsou vnitřními nepřáteli, odpověděl Soros: „Mnoho politických vůdců a hnutí je proti hodnotám, na nichž byla založena Evropská unie. Ve dvou zemích tyto síly ve skutečnosti okupovaly stát: Viktor Orbán v Maďarsku a Jarosław Kaczyński v Polsku. ”

Soros pak pokračoval a řekl: „Mezitím jsou Polsko a Maďarsko největšími příjemci ze strukturálních fondů poskytovaných Evropskou unií.“

Soros uvedl, že pokud jde o budoucnost Evropské unie, měl nejvíc obavy z Itálie, jejíž ekonomika je ve velmi špatném stavu a současný balíček EU pro oživení nemusí stačit k tomu, aby se země postavila na nohy.

„Průzkumy veřejného mínění ukazují, že počet příznivců Evropy klesá [v Itálii], stejně jako podpora zbývajících v eurozóně,“ řekl Soros. „Itálie je jedním z největších členských států Evropské unie, velmi důležitého členského státu. Bez Itálie si nedokážu představit EU. Velkou otázkou je, zda bude EU schopna Itálii poskytnout dostatečnou podporu.“

“Tragédií je, že tyto země jsou zásadně proevropské, ale jsou také velmi sobecké a mizerně. Vynucily dohodu, která se ukáže jako nedostatečná,” řekl Soros. „Omezení prostředků na boj proti změně klimatu a jejich plány na obrannou politiku jsou obzvláště zklamáním.“

Řekl, že je stále přesvědčen, že plán, který navrhl Evropské unii půjčit si z trhů 1 bilion EUR ve formě nedozrávajících dluhopisů, byl stále dobrý, ale nevěřil, že na to je dost času. být schválen. Soros také uvedla, že německá kancléřka Angela Merkelová musí při snaze o úspěšné zotavení bojovat proti hluboce zakořeněné německé nedůvěře za jakékoli půjčky.

„Německé slovo„ Schuld “má dva významy: znamená dluh, ale také vinu. Ti, kdo si půjčují, jsou vinni. (…) Toto je v Německu hluboce zakořeněná kulturní záležitost,“ řekl Soros.

“USA jsou jednou z nejdéle stojících demokracií v historii. Ale i tam mohl arogantní podvodník, jako je Trump, zvítězit v prezidentských volbách a podkopávat demokracii zevnitř,” řekl Soros. “Jsem přesvědčen, že Trump je jen pomíjivý jev, který snad skončí v listopadu.”

Soros také diskutuje o svém daru 220 milionů dolarů hnutí Black Lives Matter s tím, že: „Poprvé, velká většina populace, kromě černochů, uznala, že existuje systémová diskriminace černochů, kterou lze vysledovat zpět k věk otroctví. “

Přejít nahoru