Dva čeští poslanci se odvolávají na stíhání Matteo Salviniho

“Dopis jsme zaslali prezidentovi italského senátu. Matteo bude italským senátem stíhán za to, že nedovolil vystoupit nelegálním přistěhovalců na italskou půdu a zároveň čelí jako ministr vnitra tváří v tvář až 15 letům vězení. Je neuvěřitelné, co se děje v některých zemích EU. Matteo, jsem s tebou a držím palce,” řekla Okamura po předání dopisu.

Ve videu, které Okamura později zveřejnil na své stránce na Facebooku, dodal, že prezident Miloš Zeman také obdrží připravený dopis.

Na začátku výzvy její autoři uvádějí, že evropská historie „utvářela kulturní zázemí, které v současnosti sdílejí všechny evropské národy“.

Podle nich, jak jsou evropské země propojeny, je spravedlivé říci, že Itálie do jisté míry sdílí své státní hranice s Českou republikou. Na otázku migrace proto nelze pohlížet pouze jako na vnitřní záležitost Itálie. Píše portál RMX.

„Z tohoto důvodu se odvážíme vyjádřit naše vážné znepokojení nad rozhodnutím italských orgánů stíhat pana Mattea Salviniho. Věříme, že každý, kdo se snaží chránit evropské hranice před příchodem lidí, které můžeme předpokládat, na základě všech předchozí zkušenosti, nezamýšlejí přijímat evropské zvyky a kulturu, by neměly být stíhány nebo dokonce potrestány, ale oceněny. A jsme přesvědčeni, že v případě ministra vnitra je takové úsilí dokonce jeho povinností, “ uvedli dále autoři dopisu.

Přejít nahoru