Pošle Putin do Běloruska armádu? Český generál Šándor vysvětlil, co se bude v Bělorusku dít

Lukašenko v jednom ze svých rozhovorů oznámil, že se spolu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem dohodl na poskytnutí pomoci pro zajištění bezpečnosti Běloruska. Mnozí v Česku toto prohlášení interpretovali jako předzvěst ke vpádu ruské armády, jak k tomu došlo během potlačení Pražského jara v roce 1968.

Generál Šándor však situaci vnímá jinak a je přesvědčen, že běloruský prezident ustojí tlak protestů. Dále poznamenal, že i samotné demonstrace nejsou ani protiruské ani proevropské, což je zásadní rozdíl se situací na Ukrajině v roce 2014.

“Navíc v Bělorusku nejsou žádné fašisticky orientované síly, které by útočili proti Rusku jako takovému. Proto si nemyslím, že by chtěl Putin poslat do Běloruska armádu. Nic takového se nestane, “vysvětlil expert.

Podle něj cílem Ruska není zachovat u moci Alexandra Lukašenka, ale zajistit, aby sousední země byly stále pod jeho vlivem. “Putinovi nejde o Lukašenka. Jde mu o Bělorusko. ”

Hlavní chybu Lukašenka vidí v tom, že na protesty reagoval zpočátku přehnaně tvrdě. Ačkoli volby skutečně zmanipulovali, přesto by je podle Sándora vyhrál. Kolik skutečně má opozice příznivců, není v této chvíli jasné.

“Minsk je samozřejmě důležitá část Běloruska, ale není to celé Bělorusko. Prostě nevíme, jak velký je ve skutečnosti celobieloruský odpor proti Lukašenkovi, “říká analytik.

V neděli se v běloruském hlavním městě konaly masové protivládní demonstrace. Po jejich skončení tisková služba prezidenta země zveřejnila záběry, na kterých Lukašenko vystupuje z vrtulníku s kalašnikovem v rukách.

“Vystoupení Lukašenka v neprůstřelné vestě s kalašnikovem v ruce byl dost velký signál, že neodstoupí,” domnívá se bývalý šéf vojenských zpravodajů.

Kromě toho pod záminkou hrozby NATO uvedl svou armádu do bojové pohotovosti, čímž podle Sándora ukazuje, že “je schopen ji kdykoliv a k čemukoliv použít. Signál k opozici je jasný. Myslím, že to opozici zastraší. “Výsledkem celé politické krize pak bude užší závislost Běloruska od Ruska.

“Celkem evidentní je, že se Bělorusko bude více a více přimyká k Rusku. Putin Lukašenkovi pomůže, a tím si udrží Bělorusko ve svém předpolí, tak jak to Rusko vždy chtělo a potřebovalo, “uzavírá analytik.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru