Průzkum: Češi se bojí migrantů dvakrát více než jiné národy

“Mnohem raději akceptují nekvalifikovaných dělníků z nám bližších zemí jako vzdělaného muslima a zcela nejhorší na tom jsou Romové. Ti jsou ještě méně způsobilými jako muslimové, “řekla pro Info.cz jedna z autorek knihy” Jak se žije Čechům v současné Evropě? “Jaroslava Pospíšilová.

Se svými kolegyněmi ze Sociologického ústavu Akademie věd vypracovala pomocí dat z European Social Survey studii, která porovnává postoje Čechů s jinými evropskými národy. K migraci Romů do Česka se vyjádřilo odmítavě 63 procent oslovených, muslimů nechce v žádném případě přijímat 55 procent lidí.

Ve srovnání s evropským průměrem by jim více překážel příchod lidí jiných ras, obyvatele chudých zemí mimo Evropu, jakož i imigrace židy. Češi se v souvislosti s migrací boje rostoucí kriminality dvojnásobně oproti ostatním zemím.

Průzkum ukázal, že zatímco v Evropě se imigrace obává v průměru 30 procent vysokoškolsky vzdělaných obyvatel, v Česku se jí bojí více než 60 procent lidí s titulem. Největší obavy z imigrace pociťuje až 79 procent voličů pravicových stran a lidí s nejnižšími pǥijmy. Píše portál napalete.sk v roce 2018.

Přejít nahoru