S příchodem září budou v České republice platit nová “korona” pravidla

Jak jsme vás informovali, roušky měli být povinné ve školách, obchodech, kadeřnictvích a provozovnách podobných služeb nebo restauracích. Od začátku září ale bude nošení roušek či jiné ochrany nosu a úst nově povinné ve zdravotnických a sociálních zařízeních, budovách veřejných a správních orgánů, hromadné dopravě a při podzimních krajských a senátních volbách i ve volebních místnostech.

Výjimky z povinnosti nosit roušku jsou u dětí do dvou let, osob s poruchou intelektu, řidičů veřejné dopravy či uživatelů v zařízeních sociální péče a v některých dalších případech.

Roušky budou povinné na vnitřních hromadných akcích s počtem účastníků nad sto. Také nejvyšší povolená kapacita akcí se nemění. Na vnitřní akce může maximálně pět set lidí a na venkovní tisíc. Nově ale může být více lidí na akcích ve větších areálech, jako jsou stadiony či koncertní sály, členěných do oddělených sektorů. Dříve mohlo být takových sektorů jen pět a v každém z nich pět set lidí u vnitřních akcí a tisíc u venkovních.

Od 1. září se také zkrátí povinná karanténa. Minimální doba izolace pro lidi s pozitivním testem na koronavirus a karanténní opatření pro ty, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, už bude místo dvou týdnů jen deset dní.

(SCa, il.foto: Pixabay)

Přejít nahoru