Maříková srovnala ruskou a americkou vojenskou přítomnost ve světě. Výsledky vás překvapí

Maříková v pondělí ráno sdílela příspěvek, ve kterém jsou zobrazeny dvě mapy. Jedna znázorňuje vojenskou přítomnost Spojených států a druhá tu ruskou. Z mapy jasně vyplývá, že vojenská přítomnost USA ve světě je podstatně větší. Mapa rozmístění americké armády zabarvila téměř celý americký kontinent, Evropu až k ruským hranicím, většinu Blízkého východu, zhruba třetinu Afriky, Austrálii a část Asie a Tichomoří.

Rusko má oproti tomu své vojenské základny rozmístěny pouze v bezprostřední blízkosti svých hranic a v Sýrii. Podle veřejně dostupných údajů ruští vojáci převážně působí v zemích Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti, a to v Arménii, Bělorusku, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu. Kromě toho má Rusko své vojáky v Abcházii, Jižní Osetii a Podněstří.

Na tento nepoměr na mapách křiklavě upozorňuje nápis „Který hlupák to ještě nechápe”. Poslankyně svůj příspěvek, který sdílelo přes 140 lidí, více nekomentovala. Velká část diskutujících se shodla na tom, že mapa vyvrací narativ o agresivním Rusku.

„Suprový pravdivý příspěvek, skládám poklonu paní Karlo,“ napsal Pavcak Sachtak.

„USA vydělávají na okupaci světa, vojenskou intervencí, kdo to nevidí, je idiot…!“ dodává Hantt Dilen.

Někteří však upozornili na nesrovnalosti v případě „americké mapy“. Ta například nezahrnuje Aljašku. Dále podle dostupných údajů Spojené státy žádnou vojenskou základnu v Mexiku nemají. Vojenská přítomnost proto nejspíše zahrnuje i vojenskou spolupráci s označenými státy. V takovémto případě by ale mapa měla zahrnout i ruskou vojenskou přítomnost v některých afrických zemích, kde působí ruští vojenští specialisté, například Středoafrickou republiku nebo Ugandu.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru