FOTKY: The Face of Harakbut (Tvář Harakbut) – Možný strážce mýtického města El Dorado?

Harakbut Face (Tvář Harakbut) je posvátné místo v harakbutské kultuře nacházející se v komunální rezervaci Amarakaeri, Madre de Dios (Peru), je to impozantní skalní totem, který s naprostou jasností představuje lidskou tvář, která vzbuzuje zvědavost několika cestujících a kolemjdoucí.

Říkají tomu Incacok, což v harakbutu, rodném jazyce domorodých Amarakaeri, znamená „Incká tvář“. Podle svědectví starších Harákbutů jsou v džungli další dvě větší monolitické tváře spojené podzemními cestami předků, které vedly k velkému městu předků, možná „El dorado“, ale ti, kteří věděli, jak se k nim dostat, již zemřeli. Místo, kde se nachází, je domorodými obyvateli považováno za posvátné, přístup je plný obtíží, oblast je vzdálená a nepřístupná a abyste se tam dostali, musíte si prořezat cestu mačetami a kráčet po cestě skál a bláta uprostřed velké vlhkosti a setkání s pumami, jaguary, velkými hady a hmyzem všeho druhu.

Tato kamenná tvář je známá od roku 1935, ale zůstala zapomenuta v hluboké amazonské džungli v Peru, skálu s Harakbutovým obličejem v rezervě Amarakaeri znovuobjevila stejnojmenná etnická skupina Harakbut, aby ji mohla použít jako kulturní zbraň v ochraně svého území je obrovská tvář s andskými rysy na vrcholu velkého vodopádu, který vylévá jeho vody do laguny. Tvář starého muže vytesaná ve skále odráží hluboký pohled. Píše portál DailyMysteries.

Přejít nahoru