Viktor Orbán

Orbán se pustil do paktu o migraci. Návrh paktu EK o migraci: Nový pás karet, stejný balíček

Evropská komise v čele s Ursulou von der Leyen je zjevně laskavější, usměvavější a chápavější než orgán vedený Jean-Claudem Junckerem, pravděpodobně proto, že německá politička je sympatičtější než unavený Lucemburčan. Současná vůdkyně, nová tvář EU, je rozumná a otevřená, uznává zájmy a hodnoty členských států a podle toho organizuje práci svého výboru, v ostrém kontrastu s Junckerovým hanebným obrazem, opilým houpáním a velkolepým zaujatost.

Přesto je migrační balíček von der Leyena ve skutečnosti přesně stejný balíček, jaký kdysi zavedla Junckerova rada, s konečným cílem učinit jej přijatelným pro všechny. Tam byl dar svázán provázkem a zmačkán na jeho straně. K úplnému úžasu Bruselu – a některých západních hlavních měst – se visegrádské země v úžasu neskláněly před bohatými a velmi chytrými členskými státy, které by vydání století na našem účtu.

To vše se stalo před pěti lety. Od té doby se svět obrátil vzhůru nohama, některé padly a jiné povstaly, teror zapálil Evropu a my jsme se naučili žít s hranicemi v Evropě bez hranic.

Pouze Maďarsko zůstává přesně stejné jako tehdy: stále nepřijmeme ty, kteří si zvolí pokřivenou cestu, nebudeme barvit hřích jako ctnost, nebudeme riskovat život nikoho. Snažili se tvrdě a snažili se příjemně přijmout kvótový systém s visegrádskými zeměmi s tím, že i v Maďarsku je dostatek prostoru pro tisíc lidí, ale princip zůstává stejný, to znamená, že přijímání i jediného člověka je nepřijatelný.

Maďarsko je nezávislá země, která bere svou nezávislost a nedotknutelnost vážně a proti své vůli nic neudělá. Navzdory tomu, že generální tajemník OSN stojí za touto příčinou a řve propaganda na síti WWW, krásné černooké dívky se široce otevřenýma očima zoufale stály vedle planoucího tábora Morie, kteří musí odmítnout.

Toto je „provozní siréna“, s malými dívkami ignorovanými a používanými jako nástroje velkého stroje, v naději na obrovský výplatní den.

Závěr však zůstává stejný: i v novém balíčku zůstává migrace přijímaným procesem. Je to jako epidemie koronavirů: musíte s tím jen žít. Stále však věnujeme veškerou naši energii hledání vakcíny, protože vidíme, že pod obličejovými maskami se svět stěží usmívá.

Pouze střední Evropa neustále zvyšuje hlas proti migraci, a to navzdory všem zvukům sirén.

Přejít nahoru