Vedci zistili, čo znižuje riziko úmrtia na koronavírus

Vedci z Lekárskej fakulty Bostonskej univerzity preskúmali, ako hladina vitamínu D v krvi ovplyvňuje závažnosť ochorenia a úmrtnosť pri covide-19.

Vedci odobrali vzorky krvi 235 pacientom pri prijatí do nemocnice a zmerali obsah 25-hydroxyvitamínu D v sére, čo je ukazovateľ hladiny vitamínu D.

Následne boli títo pacienti pozorovaní a boli zaznamenávané klinická závažnosť infekcie, výsledok ochorení a tiež závažné príznaky, ako je napríklad strata vedomia, dýchavičnosť a hypoxia. Pacienti boli tiež sledovaní na prítomnosť zápalového markeru v krvi – C-reaktívny proteín a počet lymfocytov – imunitných buniek, ktoré pomáhajú v boji proti infekcii.

Vedci potom porovnali všetky tieto parametre u pacientov s nedostatkom vitamínu D a pacientov s dostatočnými hladinami – najmenej 30 nanogramov na mililiter.

Zistili, že u pacientov s covidom-19, ktorí majú dostatok vitamínu D, je riziko negatívnych klinických výsledkov, to znamená vzniku závažných komplikácií alebo úmrtí, oveľa nižšie.

 

Aké sú výsledky?
Autori napríklad spočítali, že u pacientov starších ako 40 rokov so zodpovedajúcimi hladinami vitamínu D bola o 51,5 percent nižšia pravdepodobnosť úmrtia na infekciu ako u pacientov s nedostatkom vitamínu D. Majú tiež nižšie hladiny C-reaktívneho proteínu a vyššie hladiny lymfocytov.

„Táto štúdia poskytuje priame dôkazy toho, že dostatok vitamínu D môže zabrániť komplikáciám, vrátane cytokinových búrok, a nakoniec i smrti následkom covidu-19,“ uvádza tlačová správa slová vedúceho výskum u, doktora Michaela Holicka, profesora fyziológie, biofyziky a molekulárnej medicíny na Lekárskej fakulte Bostonskej univerzity.

V predchádzajúcom výskume Holick zistil, že s dostatkom vitamínu D v krvi je riziko vzniku koronavírusu znížené o 54 percent a že vitamín D pomáha bojovať nielen proti koronavírusu, ale aj proti ďalším vírusom, ktoré spôsobujú ochorenia horných dýchacích ciest, vrátane sezónnej chrípky.

Podľa jeho slov existuje veľká obava, že kombinácia chrípky a koronavírusovej infekcie by mohla významne zvýšiť hospitalizáciu, skomplikovať ochorenie a zvýšiť úmrtnosť. Je preto rozumné užívať potravinové doplnky s vitamínom D, aby sa znížilo riziko infekcie a komplikácií spôsobených covidom-19 a chrípkou, najmä v zimných mesiacoch, kedy nedostatok slnečného svetla spôsobuje deficit tohto vitamínu v organizme.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru