Sandy Fitzgerald: Trump je nominován na Nobelovu cenu míru

Trump je nominován za svoje úsilí při vypracování mírové dohody mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty.

„Myslím si, že při snaze nastolit mír mezi dvěma národy vykonal Trump víc, než většina dalších nominantů na tuto cenu“, řekl televizi Fox News člen norského parlamentu Christian Tybring-Gjedde hned poté, co byl Trump na cenu nominován.

Christian Tybring-Gjedde je předsedou norské delegace v parlamentní radě NATO a v dopise, obsahujícím návrh na Trumpovu nominaci píše, že dohoda mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty by se mohla stát „měničem hry“ na Středním východě, protože i další země půjdou v jejích stopách. Citoval též Trumpovu klíčovou roli při „vytváření nové dynamiky i při řešení jiných vleklých konfliktů, jako je spor o kašmírskou hranici mezi Indií a Pakistánem, konflikt mezi Severní  Koreou a Jižní Koreou a při jednání o nukleární kapacitě severní Koreje“.

Dopis též chválí Trumpa za stažení značného počtu amerických vojáků ze Středního východu a též za plán Pentagonu snížit svoji přítomnost v Iráku z 5 200  na 3 500 mužů.

Tybring-Gjedde v dopise dále uvádí, že“ lidé, kteří obdrželi Nobelovu cenu míru v minulosti vykonali pro mír mnohem méně než Trump. Např. Trump pro něj neudělal nic“.

Z webu newsmax vybral a přeložil Lubomír Man

 

Přejít nahoru