Takéto kraviny chce niekto tvrdiť?

Samozrejme, súčasťou môjho štúdia boli aj organofosfáty, nielen ako bojové otravné látky, ale aj ako pesticídy. Aj toxikológia.
Pri použití nervovo-paralytických bojových otravných látok, kam patria Sarin, Soman, Tabun, VX, IVA, Novičok a mnoho ďalších, nie je problém niekoho zabiť. Problém je skôr opačný, ako niekoho nimi otráviť tak, aby nezomrel. Poďme k toxicite. Kim Čong-nam zomrel po zásahu jednou kvapkou americkej nervovoparalytickej látky VX. V literatúre sa uvádza, že Novičok je 5-8-krát toxickejší, ako americká VX, Nemci dokonca uvádzajú, že je až 10-krát toxickejší, ako VX. Tak akú mrňavú dávku by museli dostať Skripaľovci a Navaľnyj, aby prežili?

Po zásahu nervovoparalytickými látkami smrť obvykle nastáva do niekoľko minút od tohto okamihu. Smrť nastáva rýchlo, bez ohľadu na to, či táto látka bola požitá, vdýchnutá, alebo prešla cez pokožku, čo pre tieto látky nie je žiadny problém.

Už odparenie jedinej kvapky v uzavretom priestore, alebo vdýchnutie jediného zrniečka (u tuhej, nekvapalnej verzii Novičoku) spôsobí smrť do niekoľko minút. Tým, že tieto látky blokujú cholínesterázu, spôsobia neuveriteľne silné kŕče, také silné, že postihnutý si môže v kŕči až sám zlomiť kosť; tiež zablokujú dýchacie a hladké svaly, skrátka všetko, k čomu sa normálne vedie nervový vzruch. Skripaľovci si po otrave Novičokom pokojne došpacírujú a lavičku v parku a Navaľnyj v kľude nastúpi do lietadla. Takéto kraviny chce niekto tvrdiť mne, organickému chemikovi? Čo je toto zase za špinavú hru politikov? Jediný človek, ruský chcemik Andrej Železňakov, ktorý bol preukázateľne zasiahnutý Novičokom (nepatrnou dávkou), a okamžite dostal antidotum, aj tak do 5 rokov zomrel na totálny rozvrat nervového systému. A Skripaľovci si vegetia a zubia sa do objektívov novinárom.
Dokedy tento pospolitý ľud chcete kŕmiť bájkami o Novičoku a zlých Rusoch, ktorí ním odstraňujú svojich oponentov?

Ako chemik hovorím: keby Navaľnyj bol otrávený Novičokom, jediný článok, ktorý by ste, páni novinári o ňom napísali, by bol o jeho pohrebe. Overujte si informácie u odborníkov, nie u politikov. Tí stále klamú. K tejto téme Česi uverejnili krásny vtip: “Havaroval autobus plný politikov. Na miesto nehody sa vybral prezident, ale videl už len ako hrobár zahrabáva posledný hrob. “To skutočne nikto z nich neprežil?” pýta sa prezident. “Ale, niektorí vykrikovali, že sú na žive, ale ja už politikom vôbec nič neverím.”

A ešte na záver: ako Nemci identifikovali, že ide o otravu práve Novičokom? Veď tvrdia, že ho nikdy nevyrábali. Tak ako ho identifikovali, keď na jeho identifikáciu sú potrebné spektrá, minimálne z infračervenej, hmotnostnej a UV-VIS spektroskopie. Referenčné spektrá sa ale dajú namerať len z čistej, reálnej vzorky. Tak, keď Nemci, ani Briti Novičok nikdy nevyrábali, odkiaľ mali referenčné spektrá, s ktorými urobili porovnania vzoriek Navaľného a Skripaľovcov? Bez toho (bez porovnania spektier) totiž nie je možné látku spoľahlivo identifikovať. Takže si môžete vybrať: 1) Nemci, ani Briti žiadny Novičok v telách Navaľného a Skripaľovcov nenašli, len rozpútali špinavú mediálnu kampaň proti Rusku, alebo 2) Nemci, aj Briti Novičok poznajú, sami ho vyrábajú, a preto z neho majú aj spektrá. Potom sú to zase špinaví klamári, keď tvrdia, že Novičok nemajú, nemali, ani nikdy nevyrábali. Buď teda klamú v prvom, alebo druhom bode, ale výsledok je stále rovnakí, sú to klamári. A hlúpi, senzácie chtiví novinári im pomáhajú tieto lži šíriť medzi pospolitý ľud.

Autor: Peter Dálik

Přejít nahoru