V České republice narůstají trestné činy z nenávisti navzdory pokroku uprchlíků

“U každého člověka je proces integrace jiný.” Je velmi důležité, v jaké době osoba nebo rodina přišla a také z jakého důvodu, “řekla pro EURACTIV.cz Jitka Nováková z pražského integračního centra. Integrace je obtížnější, zejména pro Syřany a Iráčany, kteří přijeli nedávno.

Jedním z nich je Syřan z Homsu, který získal doplňkovou ochranu, protože pokud by se vrátil do Sýrie, čelil by skutečnému riziku újmy.

Do České republiky přišel obyčejnou leteckou společností. “První týden jsem strávil v přijímacím středisku ve městě Zastávka u Brna.” Potom mě poslali na dva měsíce a půl do Havířova. Čekal jsem tam na rozhodnutí o ochraně, “říká uprchlík, který si přeje zůstat v anonymitě. “Byl to těžký zážitek, ale dostal jsem pomoc, takže teď si na to pamatuji v dobrém světle.”

Třetí zastávkou na jeho cestě Českou republikou bylo integrační centrum v Jaroměři. Přijela tam také jeho žena a dcera. “Bydleli jsme v centru pro uprchlíky a učili jsme se český jazyk.” Místní zaměstnanci byli velmi milí, stejně jako policisté v Zastávce u Brna nebo policisté, “řekl EURACTIV.

“Je pro nás lepší nemyslet na návrat do Sýrie. Ztratili jsme dům, práci – všechno. Nyní se musíme soustředit na náš život v České republice, “říká uprchlík, který má z války v Sýrii zkušenosti z první ruky.

Celá jeho rodina včetně bratra a rodičů žije v současné době v České republice. “Budujeme nový život.” Našel jsem si práci, přestěhovali jsme se do Prahy a začali žít jako normální lidé, “říká s úsměvem na tváři.

Jitka Nováková poukázala na to, že česká společnost má problémy s integrací Arabů. Cítí to zejména ženy se závojem. “Je pochopitelné, že pokud žena nebo rodina cítí, že nejsou vítány, bude to mít dopad na proces integrace,” vysvětluje pracovník nevládních organizací.

Přejít nahoru