V Řecku dochází k průlomové obžalobě členů nevládních organizací, zaměřených na pašování lidí do Evropy

To vše bylo zjištěno audity prováděnými od května do června u devíti nevládních organizací a 13 různých struktur, uvedl Greek City Times s odvoláním na web To Vima.
Audity byly provedeny Národním úřadem pro transparentnost na příkaz jeho šéfa Angelose Binise. Z těchto auditů vzešlo celkem 11 zpráv, které byly zaslány po jednotlivých případech státnímu zastupitelství a ministerstvu pro imigrační politiku.
„Jedná se o důležitou součást vládního vyšetřování činností nevládních organizací. Podle dodaných důkazů se očekává, že bude stíháno nejméně 10–12 členů tří nevládních organizací. Mimo jiné budou stíháni za své nelegální činy na Lesbu, kde měli usnadnit obchodování s lidmi tím, že pomohli pašerákům vyhnout se plavidlům řecké pobřežní stráže a dalším kontrolám řeckých bezpečnostních orgánů. Tato konkrétní causa vznikla po tříměsíčním vyšetřování řecké policie a Národní zpravodajské služby, kterým se podařilo získat výpovědi nelegálních přistěhovalců, aby získali informace o způsobech, jak nevládní organizace usnadňují pašerákům obchodování s lidmi prostřednictvím aplikací pro zasílání zpráv.“
Dále řecká policie nadále zaměřuje své vyšetřování na žhářství migrantů ohledně tábora Moria. Odhaduje se, že se na vypálení tábora před dvěma týdny podílelo nejméně 20 lidí. Šest Afghánců je ve vazbě, dva z nich jsou tzv. „nezletilí bez doprovodu“. Je zdokumentováno, že uprchlíci opouštěli tábor spořádaně ještě předtím nebo zároveň s tím, jak požár vznikl. Proto také – díkybohu – nedošlo k úmrtím a škodám na zdraví. I tady se dle očitých svědků mluví zatím neoficiálně o podílu NGOs na organizaci „likvidace tábora Moria“.

„Policie také sleduje pohyby nelegálních přistěhovalců, kteří pokračují v násilných akcích na ostrovech v Egejském moři“, končí článek na Greek City Times.

Většina těchto nevládních organizací je německá. Bohatě je sponzorují například německé církve. Proč, to ví jen Bůh. Je ale jasné, proč zejména Německo tlačí na přerozdělování migrantů – je to prostě byznys jako každý jiný a ti, kdo v něm mají peníze, si chtějí přijít na své.

Autor: Ivan David

 

Přejít nahoru