Babiš (a nejen on!) má zájem na co největším počtu nakažených. Patří mu síť odběrných a diagnostických laboratoří

Testování stále není v optimální kondici
“Ať chce nebo ne, je finančně zainteresován na tom, aby bylo v naší republice co nejvíce nakažených vyžadujících vyšetření, aby kapacity konkurenčních laboratoří provádějících tato vyšetření byly co nejnižší, ceny za vyšetření co nejvyšší a také, aby se co nejdéle zdrželo zavedení jednoduchých, ovšem zároveň mnohem levnějších metod diagnostiky kovidu ze slin,” nebral si Jaroslav Flegr servítky na svém facebookovém profilu.

Pravdou je, že jeho slova se do značné míry odrážejí v realitě. Počet nakažených v České republice stoupl skoro až neuvěřitelně, zatímco v okolních zemích se epidemii daří držet pod kontrolou. Navzdory proklamacím ministerstva zdravotnictví se přitom stále nedaří náležitě navýšit počet testovacích kapacit zajišťovaných státními institucemi, a tak se lidé musí do značné míry spoléhat na soukromé laboratoře, které za každý test kasírují částku kolem dvou tisíc korun. Stejně tak stále chybí rychlé testy ze slin, které už tu podle dřívějších vyjádření politiků také měly být. Nyní jsou přitom opět v nedohlednu.

Konflikt zájmů ohrožuje životy
Podle Jaroslava Flegra nemůžeme konflikt zájmů Andreje Babiše brát na lehkou váhu, a to v tomto případě nikoliv z ekonomických důvodů, ale proto, že ohrožuje zdraví lidí. “Babišův „údajný“ konflikt zájmů v oblasti zemědělství nás může stát miliardy, podobný konflikt zájmů v oblasti zdravotnictví nás může stát stovky miliard a desetitisíce zmařených životů,” uvedl Flegr.

Jaroslav Flegr je nyní jedním z předních odborníků komentujících koronavirovou epidemii. Jeho předpovědi se přitom opět začínají naplňovat. Ještě v srpnu předpovídal, že se školy nezůstanou otevřené dlouho a že v první dekádě září překonáme tisícovku případů. To vše se potvrzuje. Nyní Flegr počítá s tím, že počet nově nakažených se může vyšplhat až na 10 000 za den, což mu vychází z jeho epidemiologického grafu.

https://www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr/photos/a.876178592502668/3329401537180349/?type=3

zdroj: orgonet-blogspot.com

Přejít nahoru