Udělala Česká pošta při distribuci ochranných pomůcek chybu? Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) ano

Obálky s ochrannými pomůckami v těchto dnech distribuuje po domácnostech Česká pošta. Stát ji za to zaplatí 15 milionů korun. Jeden respirátor pak podle vlády nakoupilo Česko zhruba za necelých 53 korun a roušku za 8,3 koruny. Balíček pro jednoho seniora by tak měl vyjít asi na 94 korun.
Problémem ale je, že pracovníci pošty roušky vybalují z originálních balení o 50 kusech a vkládají do obálek po pěti. Výrobky ale přitom nesmějí mít porušené originální balení, musí obsahovat český návod a uvedené datum expirace. Nesmí je také distribuovat na trh nikdo jiný než distributor registrovaný SÚKL. Jestli se ale povinnosti budou vztahovat i na rozdávání roušek a respirátorů, se kterým zákon nepočítá, jasné není.
„Pokud vím, tak proběhla inspekce SÚKL na jednom poštovním uzlu a to je všechno. Můžeme komentovat závěr, ne to, že někdo někam přišel,“ konstatoval Hamáček s tím, že z jeho pohledu vše bylo, jak má. „Nevidím, kde by problém měl být, ale počkám si na písemné vyjádření,“ doplnil vicepremiér Hamáček.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík uvedl, že podle pošty se jedná o distribuci ochranných osobních pomůcek, nikoli o zdravotnický materiál. „Materiál jsme dostali od vlády a úkol je roznést na adresy trvalého bydliště. Potřebné dokumenty má tedy vlastník materiálu, což je vláda,“ řekl Vitík. Zaměstnanci podle České pošty balili obálky v rukavicích a měli nasazené roušky, pracoviště se po směně dezinfikovalo. První obálky dostali lidé nad 60 let v úterý, všechny by měly být doručeny do pátku.

(SCa)

Přejít nahoru