Nový americký superkanón bude prý schopen „ostřelovat Moskvu“!

Časopis zároveň připouští, že s výskytem SLRC ve Spojených státech může dojít k oživení třídy lodí, podobně jako u bitevních lodí typu „Montana“, které byly plánovány, ale nakonec během druhé světové války nebyly postaveny.

„Ze Severního moře mohla Montana střílet na cíle v západním Rusku a dokonce i na samotnou Moskvu. Jedna Montana v Indickém oceánu mohla být namířena na většinu Pákistánu, Afghánistánu, Íránu, Jemenu a Somálska. V Tichomoří  bezpečně za Japonskem, by mohla Montana mohla pokrýt celou Severní Koreu a dokonce i Peking a Šanghaj,“ píše deník.

Projekt budoucí zbraně Strategic Long Range Cannon (SLRC) se stal známým roce 2019. Prototyp byl umístěn na vojenském cvičišti Yuma v Arizoně – bude zde probíhat řada testů do roku 2023. Americká armáda má v úmyslu pomocí superkanónů prorazit díry v obraně nepřítele pro nerušený postup pozemních sil. Palba má být vedena ze „strategických“ pozic nepřístupných pro odvetný úder.

Potenciální cíle nového děla s velmi dlouhým doletem jsou podle odborníků objekty v Rusku nebo Číně. Je možné, že Američané nasadí superkanóny v Polsku, Pobaltí nebo Koreji.

Podle ruských vojenských expertů není projekt SLRC nic jiného než pokus o vytvoření jakési nejlevnější možné analogie ruským operativně-taktickým raketovým systémům Iskander a Točka-U. Dvoukomorová instalace založená na raketovém systému HIMARS s více odpalovacími zařízeními, který je v provozu americké armády, je vůči nim znatelně horší v dosahu a přesnosti.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru