Smutné záběry: V Lagosu nigerijští vojáci zastřelili demonstranty END SARS

Požáry hořely v Lagosu a obyvatelé hlásili, že slyšeli střelbu navzdory výzvě prezidenta Muhammadu Buhariho k „porozumění a klidu“.

Ozbrojená policie se pokusila prosadit nepřetržitý zákaz vycházení v obchodním hlavním městě a zřídila kontrolní stanoviště. Skupiny mladých mužů však zablokovaly řadu hlavních silnic převrácenými dopravními značkami, větvemi stromů a kameny. Z budov, které hořely, se valil kouř.

Video ověřené agenturou Reuters ukázalo, že ozbrojení policisté v oblasti Yaba v Lagosu kopali do muže, který ležel na zemi. Jeden důstojník ho střelil do zad a táhl jeho ochablé tělo po ulici. Píše portál IOL.co.

Snímky pořízené poté ukázaly shromažďování davů, hustý černý kouř z hořících pneumatik a další policisty s vytasenými a namířenými zbraněmi.

Skupina Amnesty International uvedla, že nigerijská armáda a policie v úterý zabila nejméně 12 pokojných demonstrantů na dvou místech v Lagosu – Lekki a Alausa.

Od zahájení celostátních protestů 8. října zemřelo v Nigérii nejméně 56 lidí, pouze v úterý jich bylo zabito 38, uvedla Amnesty.

Mluvčí policie v Lagosu prostřednictvím WhatsAppu uvedl, že „nevěděl o žádném takovém obvinění“, pokud jde o muže, který byl kopl a zastřelen, a uvedl, že v Alausi nedošlo k žádným vraždám, což je podle něj „velmi mírové místo“.

Guvernér Babajide Sanwo-Olu v úterý uvalil zákaz vycházení na Lagos.

Zdálo se však, že střelba v úterý v noci na mýtné bráně ve čtvrti Lagos v Lekki, kde se lidé shromáždili navzdory zákazu vycházení, označila nejhorší násilí od začátku protestů a vyvolala mezinárodní znepokojení nad situací v nejlidnatější africké zemi, významný producent ropy.

„Není pochyb o tom, že šlo o případ nadměrného použití síly, které mělo za následek nezákonné zabíjení živou municí nigerijskými ozbrojenými silami,“ uvedla ve středu vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová.

Sanwo-Olu uvedl, že při střelbě bylo zraněno 30 lidí. Čtyři svědci uvedli, že vojáci vystřelili kulky a nejméně dva lidé byli zastřeleni u mýtné brány. Tři svědci uvedli, že před zahájením střelby byla zhasnuta světla brány. Jeden řekl, že viděl vojáky odstraňovat těla.

Nigerijská armáda uvedla, že na místě nebyly žádní vojáci.

Fotografka Inyene Akpan (26) uvedla, že dorazilo více než 20 vojáků a zahájili palbu, když se přiblížili k demonstrantům.

Přejít nahoru