Šokující údaje o pro-tureckých žoldácích v Karabachu, bylo tam odesláno dalších 400

Organizace se sídlem v Londýně také představila překvapující data ve veřejném prostoru. Podle poskytnutých informací byli syrští žoldáci vysláni do Ázerbájdžánu začátkem září tohoto roku, což vyvolává otázku – pokud byl Ázerbájdžán 27. září napaden Arménií, jak byli syrští žoldáci posláni do Ázerbájdžánu téměř o 20 dní dříve? ? Tvrzení, že Arménie jako první zasáhla ázerbájdžánské cíle, je v rozporu s přítomností syrských žoldáků, kteří byli zjevně připraveni napadnout Náhorní Karabach. Píše portál Bulgarianmilitary.

Ruské zpravodajské služby a zdroj z ruských médií, Novaja gazeta, odhalily plán vysílat žoldáky na podporu Ázerbájdžánu a vyplácené Tureckem. Podle zdrojů zaregistroval Sajf Abú Bakr, který se ukázal být syřanem turkmenského původu, bojovníky, kteří měli odejít do Náhorního Karabachu. O tomto muži je známo, že není náhodný v organizaci vojenské brigády Hamza a hraje roli náboráře skupiny. Hamza je vojenská organizace, která je v současnosti členem a bojuje za svobodnou syrskou armádu.

Skupina je známá svou podporou Turecku a Ázerbájdžánu a oficiálně prohlásila, že jejími oponenty jsou Arménie a Náhorní Karabach. V květnu tohoto roku zahraniční vojenské rozvědky potvrdily účast členů Hamzy v Libyi poté, co tam našli smrt několika jejích členů.

Ázerbajdžán a Arménie jsou v konfliktu ohledně Náhorního Karabachu od února 1988, kdy autonomní oblast Náhorní Karabach oznámila své vystoupení z Ázerbájdžánské SSR.

Během ozbrojeného konfliktu v letech 1992–1994 ztratila ázerbájdžánská strana kontrolu nad Náhorním Karabachem a sedmi sousedními oblastmi. Od roku 1992 probíhají v rámci Minské skupiny OBSE jednání o mírovém urovnání konfliktu. Skupinu vedou spolupředsedové – Rusko, USA a Francie.

V roce 1994 podepsaly Ázerbájdžán, Arménie a neuznaná republika Náhorní Karabach zprostředkováním Ruska protokol o příměří z Biškeku. Zároveň se tím vojenské operace nezastavily, což se pravidelně obnovovalo.

Nejvýznamnějším zhoršením konfliktu byla čtyřdenní válka roku 2016. Poté se staly oběťmi stovky vojáků na obou stranách.

Přejít nahoru