Sebevědomá Greta Thunbergová: „Pouze lidé jako já se odváží klást náročné otázky týkající se klimatu díky mé nemoci.“

Je to úžasná cesta, kterou tento týden přivede na naše obrazovky uvedení filmu I am Greta (Já jsem Greta), 97minutového dokumentu, který sleduje aktivistku, která má autismus, na cestách po celém světě, když zvedá transparenty zeleného koncernu mezi mladími aktivistami. Píše portál The Guardian.

V OSN vidíme její varování jejího generálního tajemníka Antónia Guterresa, že „političtí vůdci nás zklamali – ale nyní přichází změna“. Ve Vatikánu ji vidíme, jak ji vítá obrovský dav a skanduje „Jdi, Greto, zachraň planetu!“ a později flotily člunů plujících v ústrety, když do New Yorku dorazí jachta s nulovými emisemi uhlíku, která ji přepravila přes Atlantik na klimatické setkání OSN.

Jak Greta jasně říká, svět reagoval pozoruhodným způsobem na tuto malou, rozhodnou postavu. Ještě úžasnější je povaha postavy ve středu těchto událostí, protože Thunbergová je přesvědčena, že její stav – svobodně uznává, že je autista – sehrál zásadní roli v tom, že jí pomohl šířit její poselství jasným a jednoduchým způsobem.

“Abychom se dostali z této klimatické krize, potřebujeme jiné myšlení než to, které nás do toho dostalo,” řekla minulý týden v rozhovoru pro Observer. “Lidé jako já – kteří mají Aspergerův syndrom a autismus a kteří nedodržují sociální kodexy – nejsme zaseknutí v této sociální hře vyhýbání se důležitým problémům.”

“Odvažujem se klást složité otázky. Pomáhá nám vidět skrz statiku, zatímco všichni ostatní se zdají být spokojení s hraním rolí. “

Thunbergová věří, že její stav jí pomáhá dívat se na svět a vidět to, co ostatní vidět nemohou nebo nebudou. Nemá ráda malé rozhovory a socializaci, raději se drží rutin a zůstává „zaměřena na cíl“.

A její schopnost ostře se soustředit uznává její otec, Svante Thunberg. “Umí ​​číst knihu a pamatovat si vše, co je v ní,” říká smutně.

Ale zatímco ona tvrdí, že její porucha jí dala jedinečnou vizi hrozící krize, kterou rozpouští rostoucí emise oxidu uhličitého, vidíme, že jí to přineslo také značné neštěstí.

Její rané dětství bylo poznamenáno několika bolestivými epizodami a ve věku 11 let se jednoduše stáhla ze života. “Přestala se smát,” říká její matka Malena Ernmanová. “Přestala mluvit a přestala jíst. “ Jak říká Thunbergová: “Skoro jsem zemřela hladem.”

Dívka zůstala rok mimo školu. “Mluvila jen se mnou, se svou matkou a sestřičkou,” říká její otec v dokumentu.

Přejít nahoru