Nový a horší typ covidu-19: Nakazíte se snadněji, onemocníte rychleji

V norském Trondheimu se podle tamních doktorů objevil nový typ covidu-19, o němž zatím nejsou v celé zemi žádné další zmínky. „Podle počátečních zpráv se jedná o novou variantu koronaviru, s jakou se Norský institut veřejného zdraví ještě nesetkal,“ prohlásila vrchní městská lékařka Tove Rosstadová. Ve městě jsou s tímto novým typem viru spojena dvě ohniska, kvůli kterým je v karanténě přes 1500 lidí.

V Trondheimu se po delší době objevila nová ohniska nákazy a podle Røsstadové to může být způsobeno tím, že nová mutace koronaviru je více nakažlivá než ty předchozí. Nových nakažených ze dvou ohnisek v centru města je zatím 35, další se trasují a na 1500 lidí bylo kvůli tomu umístěno do karantény, jak informuje zahraniční server thelocal.no.

„Zdá se, že je snazší se tímto virem infikovat, respektive stačí kratší a vzdálenější kontakt s nakaženou osobou. K nakažení už nemusí dojít jen při bližším kontaktu jako doposud. Navíc člověk onemocní mnohem rychleji, takže ten virus se chová jinak,“ prohlásila Røsstadová.

Navíc je podle ní velmi pravděpodobné, že počet nakažených bude stoupat. Vlivem snazšího přenosu se totiž lidé umístění v karanténě mohli stihnout nakazit a virus dále šířit. Několik nakažených novým druhem covidu-19 podle Røsstadové totiž byli lidé již v probíhající karanténě.

Ohnisky nového typu koronaviru byly hospody a restaurace ve stejné ulici v centru města. Trondheim již před časem zavedl povinnost registrace každého návštěvníka restaurací, barů nebo kaváren, což má pomoci s případným trasováním.

Podobný návrh přinesl i český ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), načež od něj po kritice premiéra Andreje Babiše upustil.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru