Arménský premiér pro EU: Pozor, abyste neměli opět Turky před Vídní!

Na otázku, co by mělo Německo za současné situace podniknout, odpověděl arménský premiér:

„Očekávám jasné vyjádření. Pokud mezinárodní společenství špatně vyhodnotí geopolitický význam této situace, může Evropa očekávat Turecko před Vídní, “ řekl arménský premiér.

Podle arménského premiéra Ankara rekrutuje a přepravuje teroristy ze Sýrie, aby bojovali s Náhorním Karabachem a Arménií, a turecká armáda je do konfliktu přímo zapojena.

„Vidím, že po 100 letech se Turecko vrátilo do oblasti jižního Kavkazu, aby pokračovalo v arménské genocidě.  Náhorní Karabach a Arménie se nyní staly přední výspou civilizace. Arméni na jižním Kavkaze jsou poslední překážkou expanze Turecka na sever, jihovýchod a východ. Turecká imperialistická politika sahá mnohem dále než na jižní Kavkaz, “ uvedl Pašinjan.

Dále arménský premiér poukázal na akce Turecka ve Středomoří, Libyi, Iráku a Sýrii.

„Jak už jsem řekl, Turecko rekrutuje a přepravuje teroristy ze Sýrie, aby bojovali proti Arcachu (historické arménské jméno Náhorního Karabachu) a Arménii. Zadruhé, do tohoto procesu je zapojena turecká armáda. To ukazuje imperialistickou politiku Turecka, jehož kroky směřují k obnovení „osmanské říše“, uvedl pro  Bild.

Již dříve proběhlo několik telefonních rozhovorů mezi šéfem arménské vlády a německou kancléřkou Angelou Merkelovou, během nichž strany diskutovaly o situaci v zóně konfliktu v Karabachu a hovořily o nutnosti okamžitého příměří.

Angela Merkelová hovořila ve prospěch toho, aby se strany ozbrojeného konfliktu dohodly na humanitární pauze kvůli stažení těl mrtvých z válečné zóny v Karabachu. „Ve všech ohledech podpořila prohlášení spolupředsedů Minské skupiny OBSE (Rusko, USA a Francie) ze dne  1.října “, bylo uvedeno ve zprávě  spolkové vlády Německa.

1. října učinili prezidenti Ruska, Spojených států a Francie, jakožto vedoucí společně předsedajících zemí Minské skupiny OBSE, zveřejmili společné prohlášení. Vladimir Putin, Donald Trump a Emmanuel Macron co nejsilněji odsuzují eskalaci násilí, ke kterému dochází v zóně konfliktu v Karabachu, uvádí se v dokumentu. „Truchlíme nad oběťmi a vyjadřujeme soustrast rodinám zabitých a zraněných. Vyzýváme k okamžitému ukončení nepřátelských akcí mezi ozbrojenými silami zúčastněných stran. Rovněž vyzýváme vůdce Arménie a Ázerbájdžánu, aby se okamžitě zavázali v dobré víře a bez stanovení podmínek k obnovení jednání o podstatě dohody za pomoci spolupředsedů Minské skupiny OBSE, “uvádí se v prohlášení.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru