Hnutí Black Lives Matter tvrdí, že by běloši měli platit reparace za otroctví černochů, omlouvat se a cítit vinu

Přitom je to nesmysl. Celé toto hnutí je jenom motivováno nenávistí ke křesťanské evropské civilizaci, evropským národům a nenávistí k bělochům. Musíme se bránit, nebo se otroky stanem my sami. Francouzský filozof Pascal Bruckner uvádí, že Evropa nevymyslela otroctví, Evropa naopak vymyslela aboliční hnutí a otroctví zrušila. První, kdo zavedl otroctví v Africe, byli Arabové. Též se neuvádí, že sami černoši zotročovali jiné černochy a prodávali je obchodníkům s otroky – černošským, arabským i evropským. Na jihu USA a v jižanské Konfederaci v Americe byli i svobodní černoši, kteří sami vlastnili černošské otroky.
Britská stanice BBC připomněla, že do obchodu s otroky byli zapojení i samotní Afričané. Nigerijská novinářka a spisovatelka Adaobi Tricia Nwaubaniová pro BBC uvedla, že jeden z jejích předků prodával otroky. „Obchod s lidmi fungoval mezi Igby dlouho předtím, než dorazili Evropané. Lidé se stali otroky tak, že šlo o trest za zločin, platbu za dluhy nebo jako váleční zajatci,“ líčila spisovatelka.
„Západní obchod s otroky z Afriky do Ameriky je historicky až třetí v řadě. První byl orientální obchod, kdy Arabové deportovali otroky z Asie. Začal v 7. století. Druhý byl obchod s otroky z Afriky, uvnitř Afriky i do ciziny – i ten provozovali Arabové. Ale to všechno je zapomenuto,“ řekl zase filozof Bruckner v rozhovoru pro Echo24.cz.
„Ještě v 19. století vesničany na Korsice, v Sardinii, na Sicílii chytali piráti z Maroka, Alžírska, Tuniska, Libye a prodávali je do osmanské říše a jinam, kde existovala poptávka po levné práci. Omezit otrokářství na bělochy, na Západ je představa, že právě my máme nést svět a jeho viny na svých ramenou,“ říká Bruckner správně.

Například generál Toussaint Louverture, který porazil Napoleonovy jednotky (černošský vůdce vzpoury na Haiti, známý také jako Toussaint Bréda, žil v letech 1743 až 1803; vzpoura vyústila v nezávislost Haiti na Francii, Haiti bylo první koloniální společností, v níž byla zavedena rasová rovnoprávnost), měl sám otroky. Přestože zrušil otroctví.
Bruckner se ptá, proč dnešní „bojovníci proti otroctví“ nebojují proti otroctví v dnešním Nigeru, Mauretánii, Saúdské Arábii, Kataru, Jemenu, spoustě dalších arabských zemí. Mezinárodní asociace proti otroctví odhaduje v dnešním světě 30 milionů otroků.
Je dobré připomenout, že v Africe vznikl stát amerických osvobozených černošských otroků – Libérie. Ti sami začali uvalovat místní Afričnay do postavení podobného otrockému.
„Pokud někdo myslí, že my na Západě něco dlužíme islámu, řekl bych, že spíš má islám co splácet evropským zemím. Oni 500 let okupovali Španělsko, Turci zabrali jihovýchodní Evropu,“ řekl správně Bruckner.

Pokud jde o reparace, tak bychom mohli po Arabech požadovat reparace za to, že zotročovali Slovany. To samé po Osmanských Turcích. Rusové zase po Mongolech. Kam až bychom se v historii dostali? Je to celé nesmysl. Musíme se bránit, nebo se otroky stanem my sami.

Autor: Radim Fiala

Přejít nahoru