Chystá se celoplošní testování na koronavirus

Plošně by se mohlo začít testovat už za dva týdny. Ministerstvo zdravotnictví chce spustit plošné testování obyvatel na koronavirus co nejdřív. Resort už jednal se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a v pondělí se kvůli tomu sejde ministr zdravotnictví Roman Prymula s praktickými lékaři. Podle prvních návrhů ministerstva zdravotnictví by se testy v rámci plošného testování prováděly v ordinacích praktických lékařů.

Testovat by se mělo pomocí tzv. antigenních testů. Ty sice dokáží odhalit části koronaviru na sliznicích, oproti laboratorním testům jsou levnější a rychlejší, výsledky jsou hotovy do patnácti až třiceti minut, ale jsou i méně přesné.

Účast na plošném testování má být dobrovolná. Podle ministra zdravotnictví bude zřejmě možné otestovat až 10 milionů občanů. Počítá se také s testováním dětí. Cena testu, na které se už ministerstvo dohodlo se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, bude 150 korun. Praktik by potom za každý test obdržel dvě stě korun, pacient by ho měl zadarmo. Stát počítá s pořízením až deseti milionů testovacích sad, celková cena by se tak vyšplhala na 3 a půl miliardy korun.

(SCa, il.foto: Screenshot)

Přejít nahoru