Děsivá čísla počtu nakažených v Čechách!

Jen za včerajší sobotu se počet lidí s potvrzenou nákazou novým typem koronaviru zvýšil o 4635. Je to více nakažených, než o kterémkoli předchozím víkendu. Také proto od zítřejšího pondělí veškerý volnočasový život v ČR nejméně na dva týdny ustane. Vláda v rámci nouzového stavu vydala ve čtvrtek řadu zákazů. Vláda vydala nařízení v situaci, kdy dva dny po sobě překročil počet pozitivně vyhodnocených testů za den pět tisíc.

Také premiér Andrej Babiš již v sobotu apeloval na lidi, kteří jsou indikováni k testům, aby na ně chodili. Podle něj se to v některých případech, bohužel, neděje.

Od 9.10.2020 se změnilo

  • Na dva týdny uzavřou posilovny, fitness centra, vnitřní bazény či koupaliště.
  • Restaurace zavírají ve 20:00, u stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva.

Co se změní od 12.10.2020?

  • Zrušeny budou veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců, venku smí sportovat nejvýš 20 osob. V příštích dvou týdnech se nemohou hrát domácí soutěže, organizované i neorganizované. Výjimku mohu dostat jen mezistátní utkání a akce.
  • Zastaví se prakticky všechny kulturní akce, zavřít se musí například divadla, kina, ale také zoologické zahrady.
  • Od pondělí jsou na 14 dní zakázány návštěvy muzeí, galerií, výstav, hradů a zámků a podobných historických a kulturních objektů. Zavřené do neděle 25. října budou muset být také hvězdárny a planetária.
  • Vysoké školy v celé ČR přejdou na on-line výuku. Výjimka bude pro praktika pro zdravotníky. Stejně tak, s výjimkou pro praktickou výuku, přejdou na výuku on-line střední školy.
  • Na druhém stupni základních škol se od pondělí bude dva týdny učit prezenčně polovina dětí. Ostatní budou mít výuku na dálku. Po týdnu se žáci vystřídají. Střídání žáků se nebude vztahovat na žáky nižšího stupně víceletých gymnázií.
  • Nové opatření se naopak bude týkat i základních uměleckých škol, které přejdou na výuku na dálku v celé ČR. Na pondělí 26. a úterý 27. října vyhlásí ministerstvo školství volno, a prodlouží tak podzimní prázdniny v základních a středních školách na celý týden.
  • Provoz úřadů se na příští dva týdny omezí na dva dny v týdnu. Pro veřejnost budou otevřené vždy na pět hodin.
  • V obchodních centrech budou muset podniky, ve kterých se stravuje, vypnout wi-fi.
  • V rámci nových opatření budou mít také lidé nakažení koronavirem možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko další nákazy v rodině.
  • Účast na náboženských akcích bude od pondělí na dva týdny omezena maximálně na deset lidí.

Kritická situace v regionech

Jak se zdá, nejvyšší míra nákazy koronaviru je na Náchodsku s 558 infikovanými na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní a Uherskohradišťsku s 510 případy na sto tisíc obyvatel. V Praze nyní připadá na sto tisíc obyvatel „jen“ 373 nakažených, což je méně než v řadě dalších okresů, kde se v posledních dnech situace výrazně zhoršila. Přes 400 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní eviduje Příbramsko (429) a Zlínsko (409) a další okresy – Liberecko či Plzeňsko – se této hranici blíží. V Olomouckém kraji v sobotu přibylo 185 nakažených. Ve Zlínském kraji za včerejšek přibylo 285 nákaz covidem-19. V Libereckém kraji přibylo v sobotu 226 nových případů nákazy covidem. Jde o rekordní přírůstek za víkendový den. V Ústeckém kraji přibylo za sobotu rekordních 339 nakažených koronavirem. V Praze jako nejlidnatějším okrese ale zůstává absolutně nejvyšší počet případů. V sobotu jich přibylo 665.

Vládní politici již dali najevo, že kvůli zhoršující se epidemické situaci vážně hrozí i celkové uzavření země jak se to událo na jaře.

(SCa)

 

Přejít nahoru