To je humus! VELKÝ, ŠOKUJÍCÍ TEST ROUŠEK: Bakterie, nebezpečné plísně a jiná svinstva již po dvou hodinách nošení (!)- nebo do zvlhnutí (!). Jen pro silné žaludky!

Test provedla redakce Seznam zprávy, za což jí patří velká pochvala. V redakci vybrali 40 použitých roušek od různých lidí a nechali je otestovat v laboratoři Ústavu biochemie a mikrobiologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze pod dohledem profesorky Kateřiny Demnerové.

Jeden z hlavních argumentů těch, kteří varují před používáním roušek: Usazují se v nich nezdravé mikroorganismy, které člověk vdechuje zpátky do plic – a tím může onemocnět ještě vážněji než z nákazy, před kterou se chrání.

Význam roušek již zpochybnil i nový ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten před nošením roušek dokonce varoval! Ještě jako šéf České vakcinologické společnosti v roce 2009 Prymula uvedl: „Nošení roušek je nesmysl. Naopak manipulace s rouškami vede k většímu riziku – ulpí na ní bacily a ty se při jejím sundávání snáze dostanou na ruce.“

Cílem testu redakce Seznam zprávy bylo zjistit, zda je rozdíl, když člověk nosí jednorázové roušky, nebo ty podomácku vyrobené. A také jak moc záleží na tom, zda ji člověk nosí dle daných doporučení (výměna za dvě hodiny, případně do zvlhnutí), nebo i několik dnů v kuse.

Výsledky testu jsou šokující:

Z plísní byly v použitách rouškách nalezeny Aspergillus (způsobuje alergické reakce, zasahující především nosní dutiny a nižších dýchacích cest, ale i povrch pokožky. Dochází též ke kolonizaci vnitřních prostor, nejčastěji v dýchací soustavě. U osob s nízkou imunitou může po diseminované infekci nastat i smrt).

Dále plíseň Mucor (šíří se vzduchem a najdeme ji též na koňském trusu a na hnoji), nebo Cladosporium (působuje infekce kůže, nehtů na nohou, dutin a plic).

Z bakterií pak například Staphylococcus epidermidis, které můžou způsobit závažná onemocnění, například u pacientů se sníženou imunitou, kde je vyšší riziko vzniku infekce.

Celá tato armáda byla nalezena v použitých rouškách.

Více info na arfa.cz

Přejít nahoru