V Česku padají rekordy. V počtu nakažených covid-19

Již potřetí počty případů nemoci covid-19 v Česku za poslední týden překonaly smutný rekord. Ve čtvrtek to bylo 5394 nakažených. Proto v pátek vstupují v platnost první nová opatření, omezuje se mimo jiné provoz stravovacích zařízení, zavřená jsou také všechna vnitřní sportoviště. Podívejme se na některá z nich.

Uzavření restaurací a hospod ve 20 hodin. V restauracích a hospodách je také od pátku omezen počet lidí u stolu na čtyři. Nadále mohou fungovat výdejová okénka, restaurace mohou znovu otevřít v 06:00. Stejně jako v klubech nebo na diskotékách v nich platí také zákaz živé hudby a tance. V jídelnách v obchodních centrech se od pátku počet spolustolovníků snižuje dokonce na dva. Provozovatelé center zároveň musejí vypnout bezdrátové připojení k internetu, aby se zde neshlukovali studenti středních škol, kde byla zrušena prezenční výuka.

K nim vláda přiradila také fitness centra, koupaliště a zoologické zahrady. Další omezení se týkají nákupních center nebo diskoték.

V obchodech a provozovnách služeb se mohou zákazníci zdržovat ve skupinách nejvýše po dvou lidech v aspoň dvoumetrových rozestupech. Výjimku mají stejně jako u stolu v restauracích členové jedné domácnosti.

Od pondělí 12. října pak na 14 dní vláda zavře divadla a kina, téměř zruší profesionální i amatérské sportování a přitvrdí také omezení pro nemocnice a úřady. Na školy se ve větší míře vrátí dálková výuka a žákům se prodlouží podzimní prázdniny.

(SCa)

 

Přejít nahoru