Daily Mail: Počet ruských ponorek v Atlantiku bere dech

Podle deníku byly v blízkosti břehů Velké Británie zpozorovány ruské ponorky třídy Akula (pozn. klasifikace NATO víceúčelové jaderné ponorky projektu 971).

„Počet ruských ponorek, které se dostávají do severního Atlantiku, bere dech,“ přináší Daily Mail slova zdroje v britském námořnictvu.

Rusko začalo do zóny operací britského námořnictva vysílat dvě nebo tři ponorky místo jedné, jak tomu bylo dříve, oznámil zdroj redakce, který navíc situaci označil za „vážnou“.

V červenci noviny Wall Street Journal s odkazem na zástupce NATO a vojenské analytiky oznámily, že Rusko nyní umisťuje více ponorek a na delší dobu v těch oblastech Atlantského oceánu, kde mohou představovat hrozbu pro vojenské lodě NATO a důležitých objektů infrastruktury USA.

Dříve si američtí vojáci opakovaně stěžovali, že ruské ponorky zbavily jejich námořnictvo „tichého přístavu“. Viceadmirál Woody Lewis dříve oznámil, že Pentagon již ztratil nepopiratelnou dominanci v Atlantiku. Podle něj Moskva používá techniku „s více smrtícími zbraňovými systémy“, kvůli čemuž je příprava amerického námořnictva na různé operace stále složitější. Dodal, že za hranicemi hlavní vojenské námořnické základny 2. flotily USA se vojáci cítí „nebezpečně“.

Ponorka B-603 Volchov
Americký časopis The National Interest ocenil ruskou dieselelektrickou ponorku B-603 Volchov, když ponorku Projektu 636 Varšavjanku Tichooceánského loďstva ruského námořnictva označilo za ponorku s „působivou výzbrojí“.

Daný časopis zmiňuje zejména to, že jsou tyto ponorky vyzbrojeny raketovým komplexem Kalibr-PL, torpédy 533 mm, stejně jako moderními radarovými a komunikačními systémy.

Autor článku dále zdůraznil, že jsou tyto ponorky pro svou nízkou hladinu hluku nazývány „černými děrami“ a vysvětlil, že ponorky tohoto typu jsou určeny pro operace v mělkých vodách a v oblasti pobřežních vod, stejně jako pro vedení protiponorkové války.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru