Bod zlomu

Jak se zdá, Česká republika je podle údajů o šíření nemoci covid-19 teď pravděpodobně lehce za bodem zlomu. Alespoň podle ministra zdravotnictví Jana Blatného. Ministr v dalších dnech ale očekává vysoký počet hospitalizovaných.

Počet potvrzených případů covidu v ČR během středy do 18:00 stoupl o 4 398. Je to téměř o 600 méně než v úterý ke stejné době a o 2 900 méně než minulou středu. Spolu s tím stagnuje počet hospitalizovaných. V nemocnicích bylo v úterý 7 890 pacientů s covidem, z toho 1 133 ve vážném stavu. Ve srovnání s pondělím klesl počet hospitalizovaných o 169.

Stále ale rychle přibývá úmrtí s covidem-19. Počet zemřelých s koronavirem v ČR stoupl o 194 na celkových 5 517 případů. Ve středu zemřelo 76 lidí, zbytek nárůstu tvoří revize údajů z předchozích dní.

„Začíná klesat procento pozitivních testů. Číslo je pořád velké, ale klesá. Oproti minulému týdnu je pokles o více než devět procent. Dochází také k poklesu celkového počtu nově diagnostikovaných osob. Co zatím neklesá a zatím ani nemůže, jsou počty hospitalizovaných na intenzivní péči, i když celkové počty hospitalizovaných se zastavily. Kdybych to měl velmi opatrně interpretovat, tak jsme na nebo pravděpodobně lehce za jakýmsi bodem zlomu,“ dodal Blatný.

(SCa, il.foto: Pixabay)

 

 

Přejít nahoru