6 tipů, jak úspěšně obchodovat akcie

1. Ovládněte své emoce

Díky emocím prožíváme malé i velké životní události. Emoce nás dělají lidmi. Při obchodování akcií ale mohou být emoce na škodu. V poslední době se těší oblibě tzv. trading bots, tedy obchodní roboti. Jde o programy, které podle přesně nastavených kritérií obchodují akcie za vás.

 

Často jsou úspěšnější než jejich lidští kolegové. Proč? Právě proto, že nikdy nemohou mít k akciím emocionální vztah. Nenechají se strhnout ostatními tradery (pokud jim to nepřikážete vy sami).

 

Investoři by se měli při obchodování řídit rozumem, ne city. Pokud například cena vašeho akciového titulu velice strmě roste, neměli byste bezhlavě a neomezeně dokupovat. Nic neroste do nebe. Naopak pokud nejste připraveni na velký propad, vnitřní hlas by vám mohl nesprávně napovídat, ať všechno prodáte, dokud to lze. Většina akcií ale bez vážného důvodu „neskončí na nule“. Obvykle se uvádí jako minimální doba držení akcie 5 let. To neplatí pro krátkodobé spekulace, ty mohou trvat klidně jen pár měsíců. Během tohoto pětiletého období může dojít k neplánovaným výkyvům, ale je potřeba nepropadat panice a držet se své obchodní strategie.

 

2. Vybírejte společnosti, ne názvy akcií

Akcií je zejména na americkém trhu nepřeberné množství. Vybrat si mezi nimi může být těžké. Druhý tip míří na způsob výběru vhodných titulů. Existuje nepřeberné množství webů nebo youtubových kanálů, které nabízí zkratkovité rady: „Kupte akcie XY. Do konce roku zvýší svoji hodnotu o 20 %“. Obchodování jen na základě něčí rady bez dalšího, navíc takto zkratkovité, je velkou chybou.

 

Akcie je podíl na společnosti. Před nákupem si zjistěte co možná nejvíce o dané firmě. Většinou všechno důležité naleznete na webových stránkách společnosti, kde bývá sekce označená například „Pro investory“. Pokud se budete připravovat opravdu důkladně, můžete si pročíst účetní uzávěrku nebo lépe výroční zprávu. Pokud se vyznáte v odborných pojmech jako P/E nebo EBITBA, můžete si je vyhledat samostatně. V případě, že společnost splňuje vaše požadavky a vypadá nadějně i do budoucna, můžete zařaďte si ji do vámi sledovaných akcií. Po určitém čase můžete její výsledky vyhodnotit a do portfolia si ji zařadit.

 

Poslední dobou zejména díky mobilním investičním platformám někteří lidé naskakují do akcií jen podle trendů. Mohli jsme to pozorovat na americké společnosti Hertz, která provozuje autopůjčovny. Snad jako první krachující firma v dějinách dokázala na jaře znásobit cenu své akcie. Mohl za to „hype“ na sociálních sítích ve spojení s „armádou“ nakupujících, kteří akcím moc nerozumí. Cena však následně v rámci dlouhodobého klesajícího trendu spadla na původní nevalné hodnoty.

 

3. Vyberte si spolehlivého partnera pro obchodování, nejlépe bez poplatků

 

Poplatky při obchodování snižují váš zisk nebo zvyšují vaši ztrátu, to je zřejmě každému jasné. Proto je důležité si vybrat spolehlivého partnera pro obchodování s nízkými nebo nulovými poplatky za otevření a uzavření transakce. V České republice je jen pár brokerů, kteří nabízejí obchodování akcií bez poplatku.

Jedním z nich je XTB, který je mezi obchodníky v ČR velice oblíbený. Nemají poplatek za obchodování na reálných amerických akciích do zobchodovaného objemu 100 000€, doporučuji vám si přečíst recenzi brokera, najdete v ní i uživatelské recenze a budete si moci udělat sami obrázek, či je pro vás tento broker vhodný. Dalším brokerem na akcie v ČR je FIO banka, kde již platíte poplatky, ale mají širší výběr akcií.

 

4. Naplánujte si předem obchody (zvláště pro doby krizí)

Obecně je velmi důležité plánovat a v nejistých časech to platí dvojnásob. Vytvořte si proto předem seznam obchodních příkazů (orderů) „na obě strany“. Tedy půjde o prodeje v případě růstu ceny a nákupy při poklesu cen. Určete si obchodní cíl, například „chci na tomto obchodu získat čistý 10% zisk“. Přičtěte poplatky a nastavte nákup na danou cenu. Nebo naopak: „chci nakoupit vyhlídnutou akcii levněji, nastavím nákup na cenu o 20 % nižší, než je aktuální cena“.

Pro nákupy bývají ekonomické krize skvělá příležitost k nákupu akcií, proto se jich nebojte. Navíc ani krize netrvají věčně. Když se podíváme na americké akcie, tamní indexy rostou průměrně o 5 procent ročně (v průměru jsou započítány všechny krize a velké poklesy).

 

5. Budujte své obchodní pozice postupně (pomalu, ale jistě)

Načasování je pro úspěch obchodníka zásadní. Levně nakoupit, draze prodat. Pokud nemáte křišťálovou kouli, pak většinou dno a vrchol trhu netrefíte přesně. Proto je dobré otevírat pozice postupně, ne v jeden moment se všemi prostředky. Jedna možnost je postupné nakupování akcií (například na měsíční bázi) za určitou částku. Jedná se o tzv. „dollar cost averiging“ neboli průměrování nákupní ceny. Strategii lze aplikovat i na prodej titulu, kdy jste již dosáhli požadovaného zisku. Abyste nepřišli o možnost následných ještě vyšších zisků, zavírejte pozice postupně. Můžete prodávat stejný počet akcií každý měsíc (nebo třeba každý týden) až do úplného uzavření.

 

Nabízí se také možnost rozdělení obchodního kapitálu na několik částí, například na třetiny. První třetinu vložíte do vámi vybrané akcie ihned, nakoupíte za aktuální tržní cenu. Druhou třetinu si schováte a využijete ji až před důležitou událostí, která bude mít vliv na cenu akcie. Může jít o představení nového produktu technologické firmy nebo den uzávěrky výroční zprávy. Poslední část vložíte po oznámení této události. V případě následného propadu nakoupíte levněji, pokud akcie poroste, můžete mít naplánovaný prodej. Výsledek pro vás bude win-win.

 

6. Neobchodujte příliš často (i když byste chtěli)

Časté obchodování přináší potenciálně několik neduhů. Prvním z nich mohou být poplatky. Například na Pražské burze nebo americké NYSE je zpoplatněn každý jeden obchod. Mnoho on-line brokerů láká na nulové poplatky. To je ale vykoupeno buď jednorázovými poplatky brokerovi nebo vyšším spreadem cen (nákup-prodej).

 

Druhým problémem může být změna strategie a impulsivní prodeje nebo nákupy. Pokud sledujete své akcie příliš často, některé zprávy nebo náhlé změny ceny vás mohou po psychické stránce rozhodit, jak jsme zmiňovali již v prvním tipu. Určete si předem, kolik času chcete obchodováním strávit. Někdo se stane full-time traderem, jiný bere obchodování jako vedlejší zdroj příjmů.

 

Mezi počtem provedených obchodů a ziskem nemusí být nutně přímá úměra. Soustřeďte se na kvalitu, ne kvantitu. Vytyčte si jasnou strategii a omezte svůj čas spojený s obchodováním na nutné minimum. Tento čas můžete využít smysluplně jinak při zachování stejného výsledku.

(PR)

 

Přejít nahoru