Teroristický útok v Nice. Ďalšia odrezaná hlava. Tentokrát priamo v kostole. Ďalší páchatelia s nožom vyčíňali aj v Avignone a pri francúzskom konzuláte v Džidde

Médiá spočiatku informovali o jednom mŕtvom. Neskôr polícia potvrdila tri obete. Portál Nice–Martin píše, že podľa jeho informácii osobe vo veku 70 rokov útočník odrezal hlavu. Informáciu zatiaľ nepotvrdili.

Starosta mesta Christian Estrosi oznámil, že polícii sa podarilo útočníka zadržať. Za ich zásah policajtom poďakoval. Starosta oznámil, že ide o teroristický útok. Motív útočníka zatiaľ nie je jasný.

Na mieste pracujú aj pyrotechnici, ktorí plánujú vykonať kontrolovanú explóziu. Či mal útočník výbušninu, zatiaľ nie je jasné.

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin zvolal mimoriadnu schôdzku, ktorej úlohou je zhodnotenie situácie a nasadenie krízovej jednotky, ktorá má zabezpečiť bezpečnostnú operáciu. Deň predtým minister vnútra varoval, že teroristická hrozba v krajine je veľmi vysoká.

Darmanin vyhlásil, že Francúzsko musí bojovať proti „rastúcemu islamizmu, ktorý ideologicky ozbrojuje ľudí„.
K incidentu došlo len dva týždne potom, čo islamský radikál čečenského pôvodu na predmestí Paríža odrezal hlavu učiteľovi Samuelovi Patymovi za to, že na svojich hodinách ukazoval karikatúry proroka Mohameda.

Po tomto útoku francúzski činitelia zdôraznili, že ľudia majú právo ukazovať podobné karikatúry. Karikatúry na proroka Mohameda sa objavili aj na sprievodoch solidarity, ktoré prebehli v krajine po vražde učiteľa. To vyvolalo hnev zo strany moslimského sveta.

V reakcii na útok francúzsky prezident Emmanuel Macrona vyhlásil, že v decembri plánuje predstaviť návrh zákona, ktorý bude zameraný na posilnenie republikánskych hodnôt, a francúzske orgány budú venovať osobitnú pozornosť vzdelávaniu detí. Macron tiež uviedol, že spoločne s Radou moslimov vo Francúzsku je nutné vytvoriť organizáciu, ktorá pomôže budovať „osvietený islam„ v krajine. Podľa neho je nutné „oslobodiť islam (…) od zahraničného vplyvu a posilniť kontrolu financovania mešít„.

Proti tomuto kroku sa rázne postavil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa neho sa chce francúzsky vodca „vysporiadať s moslimami„. Taktiež obvinil Macrona z toho, že má v úmysle vytvoriť totalitný „antiislamský systém„ a poradil mu, aby si „vyliečil psychiku„. Kvôli tomu Erdogan vyzval tureckých občanov, aby bojkotovali francúzsky tovar.

 

Ďalšie útoky proti Francúzsku: Páchatelia s nožom vyčíňali v Avignone a pri francúzskom konzuláte v Džidde Francúzske médiá oznámili, že v meste Avignon na juhu Francúzska polícia zastrelila muža ozbrojeného nožom. Incident sa odohral o 11:15, teda dve hodiny po útoku v centre Nice, kde páchateľ jednej zo svojich obetí odrezal hlavu.

Ako informuje portál Europe 1, páchateľ sa údajne vyhrážal polícii a kričal „Alah Akbar„. Muž svojim zraneným podľahol. Na mieste prebieha vyšetrovanie. Na mieste prebieha vyšetrovanie. Na internete sa objavili zábery, ako francúzska polícia zneškodňuje údajného páchateľa. Ich autentickosť zatiaľ neoverili.

K ďalšiemu útoku došlo v Saudskej Arábii. Pri francúzskom konzuláte v Džidde útočník dobodal ochranku. Muža krátko nato zatkli. Má ísť o saudského občana. Pri útoku bol ľahko zranený jeden člen ochranky. Francúzsky konzulát v Džidde vydal vyhlásenie, v ktorom útok odsúdil.

Francúzska redakcia Sputnika obstarala video z miesta útoku v Nice.

https://www.facebook.com/watch/?v=2830908133860407

Erdogan: Západ začal krížovú výpravu proti islamu
Medzitým časť islamského sveta je rozhorčená nedávnymi výrokmi francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. V niektorých moslimských krajinách dochádza k bojkotu francúzskych výrobkov. Ide najmä o Kuvajt, Katar, Turecko aj Maroko.

K bojkotu vyzval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Stalo sa tak po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že chce podporovať „osvietený islam“, ktorý je nutné oslobodiť od zahraničného vplyvu. Vyslovil sa aj pre posilnenie kontroly za financovaním mešít.

Ide o reakciu na vraždu francúzskeho učiteľa islamským radikálom kvôli tomu, že na svojich hodinách ukazoval karikatúry proroka Mohameda. Francúzski oficiálni činitelia vyhlásili, že ľudia majú právo tieto karikatúry zverejňovať.

Podľa Erdogana západné krajiny „útočia na islam„ a chcú opäť „vyhlásiť krížové výpravy„. Turecký líder vyhlásil, že je „otázkou cti„ pre jeho krajinu postaviť sa útokom na proroka Muhameda.

„Francúzsko, a Európa ako celok, si nezaslúži túto provokatívnu, špinavú, neznášanlivú a rozdeľujúcu politiku, ktorú vykonáva Macron a tí, ktorí zdieľajú jeho názory,“ vyhlásil v stredu Erdogan.

Turecké ministerstvo zahraničia štvrtkový útok v Nice odsúdilo.

 

Zdroje nepotvrdili ďalší útok v Paríži. O útoku sa dozvedela redakcia portálu Sputnik Francúzsko od svojich zdrojov v polícii.

Neskôr sa ale ukázalo, že informácia nebola pravdivá. V skutočnosti išlo len o bitku.

 

Medzi obeťami útoku v meste Nice je správca baziliky Jednou z obetí, ktorá zomrela pri štvrtkovom útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice, je aj správca tohto kostola. Informovali o tom francúzsky denník Le Monde a agentúra Reuters.

Ďalšej obeti, ktorou bola žena, útočník „prakticky oddelil hlavu od tela,“ píše britská stanica BBC. Útočník oboch ľudí zabil vo vnútri baziliky. Treťou obeťou je takisto žena, ktorú útočník niekoľkokrát nožom bodol. Žene sa podarilo utiecť a skryť sa v neďalekom bare, zraneniam však neskôr podľahla.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru