Mozkové skeny ukazují celé spektrum abnormalit COVID-19, které nemůžeme plně vysvětlit

Náhlá ztráta čichu a chuti byla jedním z prvních neobvyklých příznaků hlášených pacienty s COVID-19, ale byly popsány všechny cévní mozkové příhody, záchvaty a otoky mozku (nazývané encefalitida).

U některých pacientů s diagnózou COVID-19 se podle kazuistik a recenzí také setkáváme s zmatením, deliriem, závratěmi a obtížemi se soustředit.

Již několik měsíců se lékaři neúnavně snaží porozumět této nemoci a jejím mnoha projevům, které, jak se zdá, ovlivňují mozek způsobem, který nedokážeme plně vysvětlit.

Aby syntetizovali některá z rychle se shromažďujících údajů, provedli nyní dva neurologové přehled výzkumu zkoumajícího, jak COVID-19 narušuje vzorce normální funkce mozku, které lze měřit pomocí EEG.

EEG, zkratka pro elektroencefalogram, zaznamenává elektrickou aktivitu v různých částech mozku člověka, obvykle pomocí elektrod umístěných na pokožce hlavy.

Ve svém přehledu vědci shromáždili údaje o téměř 620 pacientech pozitivních na COVID z 84 studií publikovaných v recenzovaných časopisech a předtiskových serverech, kde byla k analýze k dispozici data křivek EEG.

Pohled na výsledky EEG může u těchto pacientů naznačovat určitou formu encefalopatie související s COVID – známky poškození nebo poruchy funkce mozku.

Přibližně dvě třetiny pacientů ve studiích byli muži a střední věk byl 61 let. Někteří lidé také měli již existující stav, jako je demence, který by mohl změnit čtení EEG, které vědci zvažovali při hodnocení svých výsledků testů.

Mezi 420 pacienty, u nichž byl zaznamenán základ pro objednání EEG, byl nejčastějším důvodem změněný duševní stav: téměř dvě třetiny studovaných pacientů zaznamenaly delirium, kóma nebo zmatenost.

Přibližně 30 procent pacientů mělo záchvaty podobné záchvatům, které přiměly svého lékaře k objednání EEG, zatímco několik pacientů mělo problémy s řečí. U jiných došlo k náhlé srdeční zástavě, která mohla přerušit tok krve do mozku. Píše portál Science Alert.

EEG skeny pacientů ukázaly celé spektrum abnormalit v mozkové aktivitě, včetně některých rytmických vzorců a epileptických špiček aktivity. Nejběžnější zaznamenanou abnormalitou bylo difúzní zpomalení, což je celkové zpomalení mozkových vln, které naznačuje obecnou dysfunkci mozkové aktivity.

Přejít nahoru