Padání vlasů se dá předcházet: Co dělat?

Padání vlasů znají muži a ženy po třicítce. Vlasy jim zřetelně řídnou a na hřebenu se po učesání objevují celé chumáče. Zdravému člověku průměrně vypadne sto vlasů denně. Jestliže u sebe pozorujete, že je to mnohem více, začněte s tímto problémem něco dělat.

Padání vlasů má spoustu příčin
Proč vám padají vlasy? Tento problém může mít spoustu příčin. Pokud je u sebe odhalíte, můžete padání vlasů zastavit a do budoucna mu také předcházet. Co tedy patří k nejčastějším příčinám vypadávání vlasů?

Psychická nepohoda a stres
K vypadávání vlasů může docházet, pokud trpíte nadměrným stresem a psychickou nepohodou, které trvají dlouhodobě. Naučte se proto pracovat na odbourávání stresu a podpořte své psychické zdraví. Stres má přitom dopad nejen na výrazné padání vlasů, ale neblaze se podepisuje rovněž na stavu nehtů a kůže.

Nedostatek vitaminů a minerálů: Jedna z hlavních příčin padání vlasů
Když si všimnete, že vám vypadávají vlasy, zaměřte se rovněž na svůj jídelníček. Důvodem padání vlasů totiž může být také nedostatek některých vitaminů a minerálů ve stravě. Jde zejména o vitaminy skupiny B, zinek, železo nebo měď.

Hormonální rozkolísanost
Za vypadávání vlasů může dále hormonální nerovnováha. Ženy se s tímto estetickým problémem setkávají zejména prvních šest měsíců po porodu nebo v období menopauzy. U mužů hraje důležitou roli při vypadávání vlasů dědičnost, ale také přeměna testosteronu na dihydrotestosteron, který oslabuje vlasové cibulky.

Nemoc jako další příčina padání vlasů
Za to, že vám nadměrně vypadávají vlasy, může také konkrétní onemocnění. Padání vlasů může způsobit například onemocnění štítné žlázy, cukrovka, anémie či onemocnění nadledvinek. K chudší pokrývce hlavy může dále vést i užívání některých léků.

Jak předcházet padání vlasů a jejich řídnutí
Chcete zastavit vypadávání vlasů? Upravte svůj jídelníček, začněte o své vlasy správně pečovat a zvyšte příjem některých aminokyselin, vitaminů a minerálů. Aby vám přestaly vypadávat vlasy, doplňte do svého těla zejména vitaminy skupiny B ze stravy a také prostřednictvím přírodního vitaminu B komplex v tekuté formě. Užívat můžete i pivovarské kvasnice.

Omezit padání vlasů pomáhá rovněž zvýšený příjem nenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 9. Dále se zaměřte na potraviny a přírodní doplňky stravy, které obsahují zinek, železo, měď, fosfor či selen. V boji proti vypadávání vlasů rovněž zvyšte příjem bílkovin a své tělo rozhodně netrapte redukčním jídelníčkem.

Ze kterých potravin by se měla skládat vaše denní strava, abyste předešli vypadávání vlasů? Váš jídelníček by měl obsahovat luštěniny, zeleninu, ovoce, rýži, semena, ořechy a virgin rostlinné oleje. Pro zdraví vašich vlasů jsou cenná lněná, slunečnicová nebo sezamová semínka, mandle nebo vlašské ořechy.

Bylinky proti vypadávání vlasů
Před padáním vlasů vás ochrání i některé bylinky. Zvlášť oblíbená je kopřiva dvoudomá a bříza bělokorá. Z listů kopřivy či z listů břízy si připravte odvar, kterým oplachujte své vlasy po každém umytí. Prevencí vypadávání vlasů je také olej z lopuchu nebo odvar z rozmarýnu. Při použití těchto přírodních přípravků si pokožku své hlavy vždy pečlivě promasírujte. Tato masáž posílí vlasové kořínky a urychlí prokrvení.

zdroj: energiezivota.com

Přejít nahoru