Africký migrant odsouzen za znásilnění se odvolá

Africký migrant Abdallah Ibrahim Diallo byl za svůj zločin odsouzen ke čtyřem letům vězení, zpravodajský portál iDNES.cz však zjistil, že podal odvolání k Nejvyššímu soudu.

Informace z veřejně přístupné soudní databáze potvrdil iDNES.cz pracovník Okresního soudu v Litoměřicích, který se případem zabýval u soudu prvního stupně. „Odvolání podala obhajoba,“ uvedla Barbora Hrbková.

Podle obžaloby Diallo loni v červnu znásilnil dívku na poli poblíž Lukavce poté, co dorazila do České republiky vlakem z Německa. Tam byl předtím propuštěn z drážďanské věznice, kde byl uvězněn pro nezaplacené pokuty. V jiné sousední zemi údajně nelegálně používal veřejnou dopravu a vyhrožoval sociálnímu pracovníkovi. Píše portál RMX.

Senát soudu v Litoměřicích mu uložil dvouletý trest za znásilnění, které je na spodním konci trestních pokynů, a nařídil také ústavní léčbu. Podle odborníků trpí schizofrenií a v době spáchání trestného činu byly jeho kontrolní a rozpoznávací schopnosti výrazně sníženy.

Krajský soud v Ústí nad Labem se však následně postavil na stranu státního zástupce a prodloužil trest na čtyři roky.

“Vzhledem ke všem okolnostem se dvouletý trest uložený soudem prvního stupně jeví jako shovívavý. Nevedlo by to ke splnění zákonem požadovaného účelu,” uvedl předseda odvolacího senátu Roman Dobeš, v srpnu.

„Stav sníženého zdravotního stavu není polehčující okolností,“ upozornil soudce Dobeš na důvod, proč odvolací senát uložil přísnější trest.

Přejít nahoru