Fantastický objev: Archeologové našli v amazonské džungli 12 500 let starou „Sixtinskou kapli starověku“

Podle Daily Mail byli archeologové ohromeni, když na místě našli také nesčetné lidské otisky rukou. Britsko-kolumbijský tým, který financovala Evropská rada pro výzkum, neměl tušení, co je čeká v národním parku Chiribiquete – ale nyní je konečně připraven podělit se o pozoruhodný objev se světem.

Snad nejvíce vzrušující byly obrazy zvířat, jako jsou mastodoni a paleolamové, prehistoričtí příbuzní slonů a velbloudů. Umění útesu zahrnuje také obrovské lenochy a koně z doby ledové, které všichni jasně viděli a namalovali někteří z prvních lidí, kteří se kdy dostali na Amazonku.

Podle The Guardian byl nález vhodně chválen jako „Sixtinská kaple starověku“. Na základě naprosté škály a nepřeberného množství obrazů odborníci říkají, že bude trvat řádně analyzovat celé generace. I když to bylo odhaleno v loňském roce, nález byl utajen pro dokumentární film, který měl být vysílán na britském kanálu 4 v prosinci. Píše portál Allthatinteresting.

“Když jste tam, vaše emoce plynou … Mluvíme o několika desítkách tisíc obrazů,” řekl vedoucí archeolog José Iriarte, profesor archeologie na univerzitě v Exeteru. “Bude to trvat generace, než je nahrajeme … Každé otočení, to je nová zeď obrazů.”

Jaskyně v Kolumbií foto Wild Blue Media

 

Tato stránka je tak vzdálená, že odborníkům trvalo dvě hodiny jízdy od národního parku Chiribiquete do Serranía de la Lindosa – následovala čtyřhodinová túra k jejímu dosažení. Po této dlouhé cestě byl tým ohromen objevením tak rozsáhlých obrazů.

Regionální rodáci z Amazonu až do nedávné doby neudělali písemné záznamy. S vlhkým podnebím a vysokou úrovní kyselin v půdě byly ztraceny téměř všechny stopy jejich hmatatelné přítomnosti – včetně lidských ostatků. Většina z historie regionu před rokem 1500 byla odvozena z keramiky a hrotů šípů.

Předpokládá se, že většina domorodých kmenů Amazonky pochází z první prehistorické skupiny migrantů, kteří překročili most přes Beringovu zem asi před 17 000 lety. Objev tak jistě vrhne nebývalé světlo na různé aspekty jejich kultury.

Přejít nahoru