V jakém případě můžou brambory uškodit vašemu zdraví? Odpověď znají američtí vědci

Je nezbytné zdůraznit, že konzumace brambor ve správné míře zabezpečuje organismus nezbytnými vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninou. Specialisté se domnívají, že dávka 200-300 gramů brambor dvakrát týdně je optimální a neuškodí vašemu organismu.

Avšak pravidelné převyšování této normy může mít za následek zvýšení krevního tlaku. Výzkumy vědců prokazují, že konzumace čtyř a více porcí brambor týdně zvyšuje riziko vysokého tlaku o 11%. Přesný mechanismus toho, jak konzumace brambor působí na krevní tlak, dosud není znám, ale vědci se domnívají, že souvisí s vysokým glykemickým indexem brambor.

Recept pyré z jablek a brambor
V souvislosti s tím, že konzumace brambor ve správné míře prospívá našemu zdraví, dělíme se jednoduchým receptem z brambor.

V závislosti na geografii existují různé interpretace receptu. Například Italové do něj tradičně přidávají olivový olej, rajčata a smetanový sýr. V anglickém receptu do brambor přidávali celer a zakysanou smetanu, a dokonce do něj zpočátku přidávali vodu z brambor. A místo másla používali hlavně rostlinný olej. Na internetu lze nalézt i takové recepty, kdy se do pyré přidává pálivá paprika, syrová vejce a tvrdý sýr. My vám však dnes nabídneme recept, do kterého jsou potřeba jablka.

Budeme potřebovat následující ingredience:

brambory – 2 kg;

jablka – 5 ks;

plnotučné mléko – 250 ml;

sůl – podle chuti.

Příprava:

1. Jablka a brambory omyjeme a oloupeme;

2. Vložte jablka do jednoho hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu, pak je poduste na nejmenším ohni, dokud se vám neuvaří;

3. Do brambor nalijte na dobu 30 minut ledovou vodou, pak ji vyměňte a dejte brambory vařit;

4. Po vaření slijte vodu z jablek a brambor, nechejte je po dobu 10 minut v cedníku;

5. Ve velkém hrnci rozmačkejte brambory s jablkem do pyré, pak nalijte sklenici teplého mléka a důkladně hmotu rozmixujte ještě jednou.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru