Čínská společnost Sinopharm tvrdí, že vakcína proti Covid-19 je na „79% účinná“

Čína závodí proti Západu, aby vyvinula vlastní vakcíny Covid-19, přičemž pět z nich je již ve velkých klinických studiích fáze 3.

Středeční oznámení však byla první zveřejněná data týkající se účinnosti kandidáta na čínskou vakcínu.

„Ochranný účinek vakcíny (Sinopharm CNBG Beijing) proti Covid-19 je 79,34 procenta,“ uvedl Pekingský institut biologických produktů, dceřiná společnost Sinopharm.

Společnost Sinopharm požádala čínský regulační úřad o schválení inaktivované vakcíny proti koronavirům, uvádí se v prohlášení, což je druh očkování pomocí částic patogenu.

Čína se však snažila získat mezinárodní důvěru pro své kandidáty na vakcíny, což jí bránilo v nedostatečné transparentnosti výsledků testů. Píše portál DailyMail.

Bylo také pomalé dokončovat zkoušky fáze 3, které musely být provedeny v zahraničí kvůli úspěchu Číny při omezování šíření Covid-19 v rámci jejích vlastních hranic.

Čínští představitelé opakovaně ujistili veřejnost o bezpečnosti vakcín a tvrdili, že nedošlo k žádným závažným nežádoucím reakcím.

Více než milion lidí již bylo v Číně v rámci programu nouzového použití očkováno neschválenými vakcínami, včetně zdravotnických pracovníků v první linii, zaměstnanců státních podniků a pracovníků plánujících cestu do zahraničí.

Spojené arabské emiráty počátkem tohoto měsíce schválily vakcínu Sinopharm a staly se první zahraniční zemí, která schválila čínskou vakcínu Covid-19. Podle předběžných výsledků studie fáze 3 byla vakcína účinná na 86 procent.

Peking se zavázal sdílet vakcínu za spravedlivé náklady – což je potenciální podpora pro chudší asijské země, které jsou jinak závislé na omezené distribuci nabízené programem COVAX.

„Čína se pevně zavázala, že poté, co budou nové čínské vakcíny proti koronavirům dokončeny a uvedeny do provozu, budou sloužit jako globální veřejný produkt a budou dodávány do světa za spravedlivou a rozumnou cenu,“ uvedl v pátek mluvčí ministerstva zahraničí Zhao Lijian.

„Upřednostníme také vakcíny v rozvojových zemích. Toho lze dosáhnout různými způsoby, včetně darů a pomoci.“

Přejít nahoru