Nejpopulárnější OTC lék proti bolesti na světě stále častěji způsobuje otravu

To znamená, že v posledních několika desetiletích rostlo v mnoha zemích neúmyslné předávkování paracetamolem a někteří vědci si myslí, že to souvisí s dostupnými dávkami.

I když to předepisují lékaři, nový výzkum ze Švýcarska naznačuje, že vyšší dávka paracetamolu usnadňuje lidem náhodnou otravu, a ačkoli to často nevede k smrti (máme účinné antidotum), může to způsobit vážné poškození jater . Píše portál ScienceAlert.

Ve Švýcarsku obsahuje většina volně prodejných tablet (OTC) zhruba 500 miligramů paracetamolu. V roce 2003 však země představila tabletu na předpis, která obsahuje 1 000 mg drogy.

Během dvou let národní prodeje této větší tablety překonaly ten menší a dnes se vyšší dávka prodává desetkrát více.

Při analýze volání do Švýcarského národního toxikologického centra před a po roce 2003 byli vědci znepokojeni zjištěním významného nárůstu neúmyslného předávkování paracetamolem a většina z těchto případů byla spojena s 1 000 mg tabletou.

Na druhé straně se nezdálo, že by se úmyslné otravy zvyšovaly, což naznačuje, že naprosté většině těchto mimořádných situací je zcela možné se vyhnout.

 

„Jedním problémem paracetamolu je, že není účinný u všech pacientů nebo proti všem formám bolesti,“ vysvětluje Andrea Burden, farmakoepidemiologka ETH Curych.

„Pokud lék nepomůže někomu zmírnit příznaky, může být v pokušení zvýšit dávku bez konzultace s lékařem. To je skutečný problém.“

Mnoho lidí si neuvědomuje, že každá pilulka paracetamolu, kterou spolknete, se v těle sčítá. To znamená, že užívání jen několika dalších 1 000 miligramů tablet vás může vystavit riziku předávkování, což snadno překročí 4 000 doporučených miligramů denně pro dospělé.

Z tohoto důvodu americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v roce 2008 doporučil omezit dávku pro dospělé na dvě tablety obsahující 325 mg acetaminofenu, s krabicovým varováním o tom, jak se v játrech mohou hromadit toxické vedlejší produkty z drogy, poškození nebo dokonce selhání.

Ve Švýcarsku však v těchto letech rostly na popularitě pouze větší dávky. Během jednoho roku od zavedení tablety s dávkou 1 000 mg nová studie zjistila významný nárůst hovorů souvisejících s acetaminofenem do Švýcarského národního toxikologického centra.

Přejít nahoru