NATO

Švédsko se blíží členství v NATO

Dva roky po příštích volbách se debata o tom, zda vstoupit do západní obranné aliance, zintenzivňuje a v roce 2022 nastává srážka zleva proti pravici.

Současná menšinová vláda sociálních demokratů a zelených – plus jejich spojenci strana levice – zůstávají neochvějně proti a odvolávají se na hodnotu neutrality v tom, co považují za polarizující svět.

Strana pro NATO minulý týden zaznamenala velké vítězství, když krajně pravicoví švédští demokraté, kteří se snaží o užší spolupráci se středopravým blokem v řadě oblastí politiky, zvrátili předchozí postoj proti NATO a podpořili návrh na Švédsko přijme takzvanou možnost NATO – která mu v budoucnu umožní vstoupit do NATO. Parlament hlasoval pro návrh 204 hlasy pro, 145 proti.

“Otázky obrany zde obvykle nesedí vysoko na pořadu jednání, ale jelikož švédští demokraté nyní posunuli své postavení, mohli bychom dobře vidět větší zájem,” řekl Allan Widman, zákonodárce liberální strany a mluvčí obrany. politika.

Přijetí „možnosti NATO“ není závazkem připojit se – Finsko má takovou možnost od roku 1995 a zůstává mimo pakt – ale je obecně považováno za hnutí v tomto směru. Vláda to uznala doposud tím, že podle ní odmítla jednat. Píše portál Politico.

Ministrka zahraničí Ann Linde označila podporu parlamentu za tento krok „za významnou negativní událost pro švédskou bezpečnost“.

Přejít nahoru