Web, který mapuje sochy a drobnou architekturu v Brně byl spuštěn

Zmapovat historické i moderní sochy a další objekty drobné architektury si dali za cíl pracovníci Odboru kultury a oddělení GIS Odboru městské informatiky Magistrátu města Brna, kteří stojí za novými webovými stránkami https://socharske.brno.cz/. Název je inspirován stejnojmennou knihou Sochařské Brno 1989–2019, kterou loni vydala Masarykova univerzita. Anglická verze webu je zde https://socharske.brno.cz/en/

Aktuálně eviduje GISová mapa na webu okolo 700 objektů zhruba od 18. století až po současnost, kde jsou zahrnuty i realizace v rámci projektu Sochy pro Brno. Pokud by lidé náhodou narazili na objekt, který není v této mapě zahrnut, mohou se ozvat na Odbor kultury MMB. Jeho pracovníci pak objekty do mapy doplní.

V mapě je možné objekty filtrovat podle typu, městských částí či autora. Lze najít i určitou oblast památkové rezervace, památkově chráněnou sochu nebo si některá díla prohlédnout ve 3D.

Web nabízí také informace pro umělce. Dozvědí se o sochařských soutěžích a jak se do nich přihlásit, najdou zde zadávací podmínky či složení hodnoticí komise.

(SCa)

Přejít nahoru