Ve Švédsku se začíná nahlas mluvit o Swexitě

V letech 2009 až 2015 se Spojené království a Švédsko spojily s 88 procenty hlasů, tvrdí společnost Votewatch Europe.

Společně dokonce úspěšně vedli poplatek za zajištění vůbec prvního snížení rozpočtu EU v roce 2013.

Ulrica Schenströmová, členka Umírněné strany a bývalá státní tajemnice bývalého předsedy vlády Fredrika Reinfeldta, však podrobně popsala, jak obtížný by mohl být vztah Švédska s blokem, pokud by Spojené království v roce 2016 skončilo. Píše portál Express.co.uk.

Řekla, že pro Švédsko je „spousta důvodů k obavám“, uvedl The Local a dodal: „Naše partnerství se Spojeným královstvím, které jako my je mimo euro, ale uvnitř EU, je pro nás opravdu důležité.

“Británie pro nás, které nejsou členy eurozóny, udělala mnoho těžkého břemene.”

Paní Schenströmová také odhalila, že pokud „Britové odejdou, euroskepticismus ve Švédsku poroste“.

Švédsko se v referendu v roce 2003 odhlásilo ze vstupu do eura, přičemž průzkum veřejného mínění v roce 2015 ukázal, že podpora vstupu do eurozóny klesla na pouhých 15 procent.

Řekl: „Pokud dojde k brexitu, vyvolalo by to tolik otázek souvisejících s dopadem na členství v EU a ve Švédsku.“

Švédský europoslanec Peter Lundgren také varoval, že Švédsko může následovat Spojené království z EU, a loni Evropskému parlamentu řekl: „Zajímalo by mě, jak dnes stojí švédský občan, proč bychom se měli připojit a platit za to všechno?

„Proč by si Švédsko mělo půjčovat peníze a půjčovat je jiným zemím EU, aniž by na oplátku dostalo cokoli?“

„Nedokážeme se vypořádat. Máte tolik problémů jako Švédsko a čím déle budete na těchto Spojených státech evropských trvat, bude stále více a více referend proti členství v tomto klubu.“

Přejít nahoru