Oxfordský profesor se obává, že vakcína proti COVID nemusí fungovat proti jihoafrické mutaci

O jihoafrické variantě se říká, že je ještě „problematičtější“ než britský kmen, který vedl k tomu, že desítky zemí minulý měsíc zakázaly Britům vstup.

Podle profesora Johna Bella, ředitele medicíny společnosti Regius na Oxfordské univerzitě, existují obrovské pochybnosti o tom, zda vakcíny proti koronavirům, které jsou v současné době zaváděny, ochrání před jihoafrickou mutací.

Bell, který pomohl vyvinout jednu z předních vakcín proti této nemoci, zazněl poplach během rozhovoru s rádiem Times.

“Mutace spojené s jihoafrickou formou jsou opravdu docela zásadní změny ve struktuře proteinu,” řekl. “Mám pocit, že vakcína bude proti kmeni Kent stále účinná.” Nevím o jihoafrickém kmeni – je o tom velký otazník. “

Podle politického editora ITV News Roberta Pestona je britský ministr zdravotnictví Matt Hancock také „neuvěřitelně znepokojen“, že vakcína bude neúčinná proti novému kmenu, který je infekčnější než originál. Píše portál Summit News.

Profesor Bell, který vyjádřil určitý optimismus v tom, že lze vakcíny přizpůsobit novému kmeni, uvedl, že vědecká komunita byla zapojena do „kočky a myši“ bojujících s různými kmeny COVID-19.

Přejít nahoru