Bill Gates: 3 inovace, které pomohou Americe dostat se před další pandemii

“Považuji to za nejlepší a nákladově nejefektivnější pojistku, kterou si svět může koupit,” řekl.

Zde jsou strategie, které Gates věří, že pomohou budoucím ohniskům:

„Mega-testování“ a rychlejší léčba

Na začátku pandemie Spojené státy zaostávaly za mnoha zeměmi, pokud jde o kapacitu diagnostických testů.

“Do příští pandemie doufám, že budeme mít takzvané mega-diagnostické platformy, které mohou každý týden testovat až 20% světové populace,” napsal Gates. (V minulosti Gates diskutoval o potřebě efektivnějších testů, jako jsou domácí rychlé testy.)

Účinnost vakcín proti RNA se pouze zvýší: „Předpovídám, že vývoj vakcín mRNA bude v příštích pěti až deseti letech rychlejší, snáze škálovatelný a stabilnější,“ uvedl Gates v každoročním dopise nadace. “To by byl obrovský průlom, jak pro budoucí pandemie, tak pro další globální zdravotní výzvy.” Píše portál CNBC.

„Pandemičtí hasiči“, kteří zaznamenávají ohniska nákazy

Na začátku prosince Gates uvedl, že musí existovat tým 3 000 odborníků na infekční onemocnění, jehož úkolem je odhalit a rychle řešit pandemii, jakmile k ní dojde.

“Představte si tento sbor jako pandemický hasičský oddíl,” napsal Gates v dopise. “Stejně jako hasiči jsou to plně vyškolení profesionálové, kteří jsou připraveni okamžitě reagovat na potenciální krize.”

“Když aktivně nereagují na ohnisko nákazy, udržují své dovednosti ostré prací na nemocech, jako je malárie a obrna,” řekl Gates.

„Germ hry“ a simulace

Aby zůstal připravený, navrhl Gates celosvětové „germánské hry“, což jsou organizované a sofistikované „simulace, které umožňují [odborníkům] cvičit, analyzovat a vylepšovat, jak reagujeme na propuknutí nemocí, stejně jako válečné hry umožňují armádě připravit se na skutečné životní válka, “řekl Gates.

Před pandemií Spojené státy neměly dostatečné zkušenosti se zvládáním propuknutí dýchacích cest, což je jeden z důvodů, proč byla reakce země zpožděna a roztříštěna. Simulace by mohly pomoci trénovat a připravit skupiny odborníků na infekční choroby.

“V pandemii záleží na rychlosti,” řekl Gates. “Čím rychleji budete jednat, tím rychleji odříznete exponenciální růst viru.”

Přejít nahoru